Vijesti

Predmet: PISMO NAMJERE ZA IGRANI FILM „TRAKE“ Datum: 26. 5. 2021.

Predmet: PISMO NAMJERE ZA IGRANI FILM „TRAKE“ Datum: 26. 5. 2021.

Poštovani Prijedorčani, dragi zemljaci!

Nakon najgledanijeg poslijeratnog bosanskohercegovačkog igranog filma «REMAKE» (2003.), autorski tandem Zlatko Topčić (scenarij) i Dino Mustafić (režija), novim filmskim projektom «Trake» nastavljaju se baviti velikim temama inspiriranim ratom protiv Bosne (92- 95.). Ovog puta predmet interesovanja je tragedija u Prijedoru u kojem se, nakon genocida u Srebrenici, na najbrutalniji i najotvoreniji način iskazala fašistička ideologija velikosrpske agresije, očitovana ne samo kroz preko 3.000 ubijenih Prijedorčana, koncentracione logore Omarska, Trnopolje, Manjača, sekundarnu i tercijalnu masovnu grobnicu Tomašicu, nego i na simboličkoj ravni prvi put nakon Drugog svjetskog rata Evropa se suočava s fenomenom fizičkog označavanja ugrožene populacije, bijelim trakama koje je nesrpsko stanovništvo u Prijedoru moralo nositi na rukavu, poput Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

Filmski projekat «Trake» gaji najveće umjetničke ambicije baveći se pojedinačnim sudbinama legendarnog dr. Ese Sadikovića i fudbalera prijedorskih klubova (200 imena se spominju na odjavnoj špici) u kojima se najbolje ogledaju monstruoznost fašističke namjere i kolektivna stradanja. Kao uspomena na tragične događaje svakog 31. maja se u Prijedoru okupljaju logoraši iz dijaspore da obilježe Dan bijelih traka i puste 3.000 bijelih balona s imenima žrtava, ali neka to ne bude jedini način da se čuva uspomena na prijedorsku golgotu ni vaša jedina veza s Bosnom.

page1image8427904

Realizacija ovog projekta od najvećeg državnog i nacionalnog interesa, podrazumijeva angažiranje vrhunskih saradnika iz Bosne i Hercegovine i najbolje, realno moguće, produkcijske uslove, na nivou značaja teme. Film bi se snimao čim se stvore uslovi, 2022. ili 2023. a premijerno bi se prikazao na nekom od festivala A kategorije u narednoj godini. Produkcijska kuća „Uvertira“ iz Sarajeva konkurirala je s projektom „Trake“ na Fondaciji za kinematografiju i u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u toku je prevođenje scenarija na engleski jezik, nakon čega će se tražiti inostrani koproducenti i podrška EURIMAGES-a. Zbog specifičnosti teme, teško je očekivati podršku u regionu, pa čak i u Bosni i Hercegovini ta podrška je reducirana i dozirana iz ekonomskih i, još više, političkih razloga.

Svjesni moći filma kao medija za širenje istine o genocidu u Prijedoru, obraćamo se vama, dragi zemljaci, dragi Prijedorčani u dijaspori, rasutima po cijelom svijetu, od Amerike i Kanade do Skandinavije i Australije, očekujući od vas, prije nego od ikog drugog, razumijevanje i podršku za realizaciju filma „Trake“.

Filmski projekat „Trake“ nema namjeru učestvovati u propagandnom ratu i revizionizmu, niti ima namjeru reći sve o genocidu u Prijedorujer je to nemoguće, nego želi na umjetnički relevantan način, kroz pojedinačne sudbine legendarnog dr. Ese Sadikovića i nekoliko fudbalera predratnih prijedorskih klubova (oko 200 ih je ubijeno) ispričati jednu od bezbroj prijedorskih priča, po nečemu univerzalnu da može predstavljati sve one koje, nažalost, nikada neće biti ispričane a koje u sebi nosi svako od vas. Njima je posvećen ovaj film, i onimčije su kosti rasute po sekundarnim i tercijarnim grobnicama, ali i svima vama, Prijedorčanima poput polena rasutim po svijetu, koji u srcu nose porodične tragedije koje također zaslužuju da budu filmske pričeCilj nam je svjetskoj publici posvjedočiti istinu o onom što se događalo u Bosni, u Prijedoru (92-95.) s plemenitom nakanom da opominjemo i upozoravamo kako se to više nikom i nigdje ne bi dogodilo.

Učinimo zato napor vrijedan naših žrtava, naše prošlosti i budućnosti, ne gajeći iluzije da je svijet dužan da zna našu istinu, ni da ga naša istina previše zanima, ali, bez obzira na sve, mi svoju priču moramo ispričati, jer je naša, a po nečemu velika i važna za cijeli svijet.

Primite srdačne pozdrave iz Bosne, iz Sarajeva.

Direktor
Kerim Topčić, BA iur. 

Vijesti: