Vijesti

IGK Saopcenje - 187 godina od smrti Husein - kapetana

17. 08. 2021.
IGK  Saopcenje - 187 godina od smrti Husein - kapetana

Na današnji dan odajemo počast Husein-kapetanu GradašÄeviću koji je imao hrabrosti i viziju da ustane za pravdu, čast i slobodu Bosne i Hercegovine. Tada je shvatio, ono što mi sada znamo, da Bosni i Hercegovini mogu pomoći samo njezini sinovi i kćeri, iskreni Bosanci i Hercegovci, i nitko drugi.

Samo preuzimajući sudbinu u vlastite ruke, kroz bosanskohercegovačke državne institucije možemo dati Bosni i Hercegovini ono što zaslužuje, svoje mjesto u Evropi i svijetu, kao suverena, nezavisna, slobodna država, koju nitko ne može poreći.

Husein - kapetan je zagovarao Bosnu i Hercegovinu kao zemlju i državu svih graÄ‘ana, koji se u njoj raÄ‘aju, žive, ginu i umiru za nju. I žive zajedno. Takvo bosanskohercegovačko slaganje vjera, kultura, naroda i tradicija je brana da se Bosna i Hercegovina dijeli. Jedino na taj način može ostati. 

Pokret za autonomiju Bosne i Hercegovine pod vodstvom legendarnog Husein- kapetana je bio ustanak bosanskohercegovačkog čovjeka bez obzira na vjersku pripadnost, čovjeka koji je volio Ideju Bosne i Bosanski duh.
Tim ustankom bosanskohercegovački čovjek se probudio iz više stotina godina dugog spavanja. Bošnjake su tada činili svi ljudi, prijatelji Ideje Bosne i Bosanskog duha bez obzira na etnicitet i vjeru. Oni su se prepoznali kao samostalni, autohtoni narod, koji pripada Bosni i Hercegovini, koji ima svoju, a ne tuÄ‘u historiju, kulturu, tradiciju i koji imaju samo jednu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Oni su ustali u odbranu teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, samostalnosti, suverenosti, jedinstvenosti države Bosne i Hercegovine. U vrijeme legendarnog Husein - kapetana Bošnjaci su ustali protiv davanja teritorije Bosne i Hercegovine kneževini Srbiji.
Pod voÄ‘stvom Husein-kapetana u Pokretu za autonomiju po prvi put je okupljeno stanovništvo Bosne i Hercegovine, svih klasa i slojeva i svih konfesija u borbi za odbranu zemlje Bosne i Hercegovine i dobrobit cijeloga bosanskohercegovačkog naroda. 

MeÄ‘unarodna zajednica nije stala u zaštitu bosanskohercegovačkog državnog suvereniteta i teritoprijalnog integriteta i njezinih graÄ‘ana 1992 godine, iako je Bosna i Hercegovina priznata kao nezavisna država od strane Ujedinjenih naroda. Srećom, Bosna i Hercegovina, Ideja Bosne i Bosanski duh ostaju živi i zdravi, ali uz veliku cijenu pred teškim olujama koje još uvijek treba prebroditi. Vrijeme je da Husein - kapetan postane dio kolektivnog bosanskohercegovačkog sjećanja jer su sa Huseinom GradašÄevićem u Pokretu za bosansku autonomiju stajali svi narodi i graÄ‘ani Bosne i Hercegovine.
Autonomost Bosne i Hercegovine njegov je projekat koji tada nije uspio. Danas bosanskohercegovačkom zemljom vladaju drugi. A ideja jedinstva koju je GradšÄević ostavio iza sebe živi više kao ideja, negoli kao naslijeÄ‘e.  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: