Vijesti

Vrijeme sjećanja na Aidu Buturović koja je dala svoj život pokušavajući spasiti knjige.

 

Noć kada je gorjele Vijećnica – Noć najvećeg kulturocida u Evropi poslije Holokausta - Vrijeme sjećanja na Aidu Buturović koja je dala svoj život pokušavajući spasiti knjige. 

Aida je trajni simbol, svjedok, ali i heroj o spaljenoj sarajevskoj Vijećnici i bosanskohercegovačkom knjižnom blagu u njoj. Bosanskohercegovački heroj čije ime kruži svjetskim univerzitetima i njihovim bibliotekama. Aida, kulturna heroina i simbol pobjede ideje Bosne i Bosanskog duha je inspiracija borcima za istinu, pravdu, kulturu sjećanja. Zatozaslužuje mnogo više od države BiH jer je dala svoj život spasavajući najveće kulturno, historijsko, tradicijsko  bosanskohercegovačko blago.

Vijećnica je svojevrsni čuvar kulturno historijskog naslijeđa BiH i agresorima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Njezino blago su pisani dokumenti hiljadugodišnje historije bosanskohercegove. Početak agresije i genocida u BiH Vijećnica je dočekala s fondom od oko tri miliona raznih dokumenata. U samo jednoj noći između 25 i 26 augusta 1992. godine vatra je u prah pretvorila oko 90 posto knjižnog fonda koji je Vijećnica sakupljala, stručno obrađivala, čuvala i davala na korištenje skoro pola stoljeća. Radovan Karadžić, koji voli sebe smatrati više navodnim pjesnikom nego ratnim zločincem, izdao je nalog da se na zgradu Vijećnice ispale fosforne bombe, koje osobito pospješuju rasplamsavanje vatre. Tako je Vijećnica postala sinonim kulturocida u BiH, Evropi i svijetu. Ali Vijećnica je i simbol Sarajeva, BiH, čovjeka i civilizacije. Ona u sebi sintetizira povijest Sarajeva, BiH, čovjeka i civilizacije. Obnova Vijećnice i njeno novo otvaranje  je poruka i pouka svima agresorima na BiH i svim kreatorima iizvršiocima genocida nad građanima BiH da je Bosna uvijek uspijevala pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Oni koji su palili Vijećnicu, oni koji su agresijom i genocidom jurišali na državu BiH i njene građane, oni koji su ubijali djecu, oni koji su silovali, oni koji su mučili i ubijali u koncentracionim logorima smrti, oni koji su na silu protjeravali, zapravo, su palili i rušili Ideju Bosne i Bosanski duh, a time su palili i rušili  i povijest, kulturu, tradiciju čovjeka i civilizacije. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog, antihumanog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države BiH će vječno ostati na smetlištu historije.

Na godišnjicu barbarskog paljenja Vijećnice, sječajući se bosanskohercegovačke heroine Aide, koja od države zaslužuje mnogo više, podsječamo da fašizam još nije pobjeđen u BiH. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta nisu shvatili da snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage bosanskohercegovačke države. BiH sa svojom historijskom tradicijom Ideje Bosne i bosanskog duha je trajna i neuništiva država koja bez obzira na toliko agresija i genocida, bez obzira na mnoge analize takozvanih instituta širom svijeta o navodnoj propasti bosanske države, bez obzira na antibosansko djelovanje udružene srpske i hrvatske paradržavne diplomatije i koalicije još svjedoći najbolju mogućnost realizacije čovjeka i civilizacije na osnovama bosanskohercegovačke slobode.
/E.R./

Vijesti: