Vijesti

Ujedinjene nacije 30. augusta proglasile su Međunarodni dan nestalih osoba

Ujedinjene nacije 30. augusta proglasile su MeÄ‘unarodni dan nestalih osoba, ovaj dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 32.000 osoba, a danas, 26 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, traga se za više od 7.605 žrtava
U povodu MeÄ‘unarodnog dana nestalih osoba, Institut za istraživanje genocida Kanada  izražava punu podršku i solidarnost s članovima porodica svih nestalih i poziva nadležne da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se izbjegle dodatne patnje uzrokovane društvenim, ekonomskim i kulturnim posljedicama prisilnog nestanka.
MeÄ‘unarodni dan nestalih, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za BiH s obzirom na prethodni oružani sukob i činjenicu da se u BiH još traga za osobama čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.
Prisilni nestanak je po svojoj prirodi, shodno Krivičnom zakonu BiH, posebno krivično djelo kojim se krši niz ljudskih prava, uključujući ekonomska, socijalna i kulturna prava nestalih, njihovih roÄ‘aka i drugih. Nedostatak efikasne zaštite ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava takoÄ‘e je faktor koji doprinosi prisilnim nestancima. Isto tako, ljudi koji žive u siromaštvu su ranjiviji i izloženi većem riziku od prisilnih nestanaka.
Pored toga što je rješavanje pitanja nestalih moralna obaveza, ono je isto tako i zakonska obaveza, zbog čega je neophodno da svi nadležni organi u BiH preuzmu odgovornost i preduzmu adekvatne radnje.
Ovo je prilika da se sjetimo svih nestalih osoba i pružimo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a obaveza je svih nas pružiti im pomoć u tome. Zato, ne smijemo dozvoliti da u svojoj potrazi za odgovorima budu usamljeni i zaboravljeni. Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na članove porodica koji podnose najveći teret neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova. Naposljetku, ono je pitanje odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini.
IGK

Vijesti: