Vijesti

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske

15. 08. 2021.

Saopćenje za medije:

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske

 
IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpska, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poredka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, političko pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena Željka Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuÄ‘enih na domaćim i meÄ‘unarodnim sudovima. 

Svojim postupanjem osumnjičena je, s ciljem izazivanja meÄ‘unacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine kršeći odredbe ustava Bosne i Hercegovine, odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reprekusije na mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu i šire. 

Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko važe na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupanje predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako, i po Krivičnom zakonu kažnjivo. Po meÄ‘unarodnom pravu, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat.

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska  je samo organizacioni dio strukture države Bosne i Hercegovine i niži je po snazi odlučivanja od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik ima nadležnosti da reguliše neusaglašena pitanja.

Podsjećamo da je nedavno Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. 

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici i tako naru[avaju ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: