Vijesti

Javni odgovor Željki Cvijanović, predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na njen komentar o krivičnoj prijavi Instituta za istraživanje genocida KanadaJavni odgovor Željki Cvijanović, predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na njen komentar o krivičnoj prijavi Instituta za istraživanje genocida Kanada 

U intervju za Srpskainfo gospoÄ‘a Željka Cvijanović govoreći o tome da bosanskohercegovački bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ima novca da osnuje svoju vojsku, obavještajnu službu i druge institucije, najavljujući da će bosanskohercegovački entitet Republika Srpska povući saglasnost za uspostavljanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bezbjednosnih agencija i pravosudnih tijela, te da će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici, komentarisala je i krivičnu prijavu protiv nje od strane Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

Taj “mali institut" kako ga je prozvala gospoÄ‘a Željka Cvijanović je i pored dobro plačene srpske antibosanske lobističke propagande u Kanadi učinio da Kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, da u Muzeju za ljudska prava u Kanadi postoji stalna izložba o genocidu u Srebrenici, da se u kanadskom gradu Windsoru izgradi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, da Kanada komemoriše 11. juli kao Dan žrtava genocida u Srebrenici i 31. maj kao Dan žrtvava genocida u Prijedoru, da putem peticije Kanadskog parlamenta zatražimo krivično sankcionisanje negatora genocida, da se u Kanadskom parlamentu obilježavaju državni blagdani, Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, da se u kanadskim školama izučava genocid u Srebrenici.

GospoÄ‘a Željka Cvijanović i njen šef gospodin Milorad Dodik trebaju znati da je "taj mali institut"  gordi i ponosni čuvari istine, pravde, kulture sjećanja, pa samim tim i bosanske države. Jer pitanje očuvanja bosanske države jeste pitanje očuvanja istine, pravde, kulture sjećanja, ali i identiteta Evrope i svijeta. Vi koji pokušavate na svaki način razoriti i narušiti istinu, pravdu, kulturu sjećanja, koji veličate optužene ratne zločince, revidirate historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu, koji negirate državu Bosnu i Hercegovinu osnivanjem paradiplomatskih predstavništava širom svijeta, radite uzaludan posao. Bosna i Hercegovina ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike i časne historije. Bosna i Hercegovina je primarno država svih onih koji je doživljavaju kao svoju jedinu domovinu. Vi niste meÄ‘u njima. Vi zapravo sebe ne legitimišete sa Bosnom i Hercegovinom. Zato smo podnijeli krivičnu prijavu i nastavičemo tražiti vaš odlazak sa svih političkih funkcija. 

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski državni identitet. A vi taj identitet ne priznajete, mrzite, ponižavate, identitet koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija neuništive države i nepodjeljene zemlje i teritorije Bosne i Hercegovine.

Na vašu kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje meÄ‘unarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih Nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na vaše sramno ponižavanje države Bosne i Hercegovine, mi nećemo odgovoriti šutnjom i pasivnošÄ‡u. Mi nećemo šutiti sve dok se Bosna i Hercegovina ne oslobodi takvih kao što ste vi. Jer sa bosanskom državom kao temeljnom vrijednosti evropske i svijetske identitetske baštine ne može se pogaÄ‘ati i trgovati. Sa istinom, pravdom, presudama meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova ne može se pogaÄ‘ati i trgovati. One se moraju samo realizovati. To mora biti jasno vama i vašim pristalicama, koji niste dostojni imena i časti zemlje i države  Bosne i Hercegovine, i dostojni časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj živote za zemlju i državu Bosnu i Hercegovinu. 

O podnešenoj krivičnoj prijavi protiv gospoÄ‘e Željke Cvijanović i gospodina Milorada Dodika, Institut za istraživanje genocida Kanada je upoznao premijera Kanade Justin Trudeau, ministra vanjskih poslova i mnoge organizacije, zajednice i institute za zaštitu ljudskih prava i sloboda. O antibosanskom, kriminalnom djelovanju političkog establišmenta bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska upoznali smo i bivše premjere Kanade, članove Kanadskog parlamenta i istaknute kanadske kulturne, akademske i javne subjekte.

Emir Ramić 

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: