Vijesti

AKO POŠTUJU ŽRTVE, ZAŠTO JE SANJU VULIĆ I NJENOG ŠEFA DODIKA TOLIKO ZABRINUO INZKOV ZAKON: OGLASILE SE ‘ŽENE ŽRTVE RATA’

Udruženja "Žena žrtva rata" oglasilo se povodom, kako su naveli, sramne, anticivilizacijske izjave zastupnice Dodikove stranke SNSD u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić.

Naime, Sanja Vulić je izjavila Srni da Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, “može pričati šta hoće i koliko hoće, ali za razliku od njega Republika Srpska i njen narod poštuju sve žrtve i zajednički život im je daleko prihvatljiviji od mržnje”.

 

 

  • Ako politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska navodno poštuje sve žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv Bošnjaka zašto ne prizna genocid u Srebrenici? Zašto isti taj establišment kontinuirano odbija izgraditi spomen-obilježje ubijenoj djeci Prijedora i obilježiti druga stratišta? Zašto je Sanju Vulić i njenog šefa Milorada Dodika sa kompletnim političkim establišmentom manjeg bosanskohercegovačkog entiteta toliko zabrinuo “Inzkov zakon” koji derogira sve entitetske koji su u suprotnosti sa državnim zakonima, koji važi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska? – pitaju iz Udruženja.

 

Dodaju da je “pokušaj derogiranja istine, pravde, kulture sjećanja, pokušaj revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i kontinuirano glorifikovanje presuÄ‘enih ratnih zločinaca od Sanje Vulić i njoj sličnih pucanj u prazno”.

  • U modernoj historiji, poštivanje sudski utvrÄ‘enih činjenica i presuda trebalo bi da bude, ne samo zakonska, već i moralna obaveza. No, suočiti se sa prošlošÄ‡u i genocidom znači kolektivnu katarzu, ali prije svega političku hrabrost lidera koji su spremni da plate cijenu silaska s vlasti zbog snažnog narodnog otpora da se suoči sa prošlošÄ‡u i činjenicama. No, ni vlast, ni opozicija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nemaju hrabrosti da priznaju genocid. Baš kao što politički lideri u Srbiji nemaju hrabrosti da usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Sanji Vulić i ostalima mora biti jasno da će se to morati desiti prije ili kasnije – navode iz Udruženja.

Podsjećaju da su institucije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, vojska i policija, prema presudi Internacionalnog suda pravde u Hagu, počinile genocid nad Bošnjacima.

  • Bošnjaci, Srbi i Hrvati u institucijama dejtonske vlasti moraju ispoštovati ovu presudu jer je ona (presuda Internacionalnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine) nadreÄ‘ena svim pravno-političkim i paradržavnim formama djelovanja. Borba za Bosnu i Hercegovinu danas se vodi kroz poštivanje vladavine zakona i priznavanje važnosti internacionalnog prava kojim se članica Ujedinjenih nacija, država Bosna i Hercegovina, mora zaštititi od barbarstva, agresije i velikosrpskog ekspanzionističkog projekta koji proizilazi iz ekspanzionističko-integralističkog nacionalizma. U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska očuvanje rezultata genocida postavljeno je kao glavni politički i kulturni cilj svih vlada poslije Dejtona. Bosna i Hercegovina je postala zatočenik entitetskog protivdržavnog djelovanja. Tu se ne radi o naivnosti i neznanju – riječ je o antidržavnom projektu. Tako se bosanskohercegovački entitet Republika Srpska pokazuje kao čuvar ostvarenog genocidnog zlodjela kojim se priprema stvaranje “srpske države” na tlu države Bosne i Hercegovine. A to je novi rat – poručuju iz Udruženja.

Zato, zaključuje se u saopćenju, “Žene žrtve rata” osuÄ‘uju i potpuno odbacuju izjavu Sanje Vulić koja jasno pokazuje kontinuitet antidržavnog djelovanja poltičke pozicije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Dodaju da Institut za istraživanje genocida Kanada kao i Udruženje “Žena žrtava rata” potpuno poštuju sve presude internacionalnih i nacionalnih sudova i osuÄ‘uju sve presuÄ‘ene zločine, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić.

Vijesti: