Vijesti

Bakir Izetbegovic

28. 10. 2021.
Saopćenje IGK
Juče je uručeno pismo Internacionalnog eksertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} članu Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedniku Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću u kome se traži da ne ide u Beograd na susret sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.
U pismu je navedeno da u skladu sa misijom rada IGK tražimo odlaganje susreta sa Vučićem jer:
1. Milorad Dodik uz podršku Aleksandra Vučića targetira tri ključen državne institucije BiH, pravosuÄ‘e, vojsku i policiju.
2. Svjedocimo smo rušenja ustvano-političkog sistema BiH. Poslije toga slijedi rušenje teritorijalnog integriteta, kroz priču o mirnom razlazu na koji ne reaguju meÄ‘unarodni zvaničnici. 
3. Aleksandar Vučić govori samo o teritorijalnom integritetu BiH. Jednako je važan i suverenitet kako unutrašnji tako i vanjski. Vanjski suverenitet kao odnos sa drugim državama koje nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje poslove BiH, a unutrašnji suverenitet je suverenitet državnih institucija na području cijele države BiH. 
4. Bošnjački politički faktor ne smije nikada zanemariti činjenicu da su države Srbija i Hrvatska svojim potpisima na Dejtonskom mirovnom sporazumu priznale svojstvo agresora u ratu protiv Republike Bosne i Hercegovine.
Pismo Internacionalnog ekspertnog tima IGK je napisano poslije odgovora iz kabineta premijera Kanade na pismo, apel i proglas u kojima se traži snažnije angažovanje Kanade u odbrani i jačanju države BiH, te poslije razgovora sa članovima Kanadskog parlamenta i članovima kanadske akademske zajednice.
Na kraju pisma je napisano: "Smatramo da se va[im eventualnim susretom sa Vučićem znatno narušava integritet države BiH, ugrožava ugled države i umanjuje značaj državnih institucija.  Ovo pismo je podržanoi i od  mnogih KanaÄ‘ana, prijatelja BiH, te od nekoliko članova Kanadskog parlamenta”. 
Jutros smo informisani da Bakir Izetbegović ne ide u Beograd na susret sa Aleksandrom Vučićem.
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)

Vijesti: