Vijesti

Smail Cekic

 

Veliki dan za istraživače genocida, za nauku o genocidu, za istinu, pravdu, kulturu sjećanja.
Senat Univerziteta u Sarajevu je dodjelio počasno zvanje profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, akademiku prof. dr. Smailu ÄŒekiću. Akademik ÄŒekić je dao izuzetno veliki doprinos nauci o genocidu i posebno istraživanju zločina agresije i genocida u RBiH. Njegova naučna istraživanja danas koriste mnoge svjetski priznate naučno istraživačke institucije. Akademski rad ÄŒekića ostaje trajna inspiracija sljedečim generacijama u potrebi njihove borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobde, za svijet bez agresija i genocida. Jedno od najznačajnijih djela akademika ÄŒekića je “Dejtonski (mirovni) sporazum, legalizacija genocida u RBiH” za koje sam bio jedan od recenzenata i koje sam promovisao široma SAD i Kanade.
Mediji su zabilježili trenutak kada sam u Muzeju holokausta u Richmondu, u američkoj saveznoj državi Virginia, 2017. u okviru sedmica sjećanja na Genocid u Srebrenici u ime i u prisustvu akademika ÄŒekića uručio njegovo historijsko djelo “Dejtonski (mirovni) sporazum, legalizacija genocida u RBiH” novinaru Al Jazeera Balkans Ivici Puljiću.
Akademiku Čekiću čestitamo i želimo mu mnogo zdravlja u budućim naučno istraživačkim poduhvatima koji ga čine mirnodopskim herojem u borbi za istinu i pravdu upotrebom nauke.

 

/E.R./

Vijesti: