Vijesti

IGK Reakcija na sramno, anticivlizacijsko, dehumanizirajuće veličanje presuđenog ratnog zločinca za genocid Ratka Mladića.

16. 11. 2021.
IGK Reakcija na sramno, anticivlizacijsko, dehumanizirajuće veličanje presuÄ‘enog ratnog zločinca za genocid Ratka Mladića. 
 
Mladićev mural na muslimanskom haremu u Prijedoru je samo jedan od dokaza kontinuiteta genocida u Prijedoru.
 
Uzalud negatori zločina u Prijedoru koga je nauka proglasila genocidom, veličaju presuÄ‘enog ratnog zločinca Ratka Mladića. Zvaničnici meÄ‘unarodne zajednice, posebno u Kanadi, itekako razumiju dogaÄ‘anja u prijedorskoj regiji, koncentracione logore smrti, zlostavljanja, ponižavanja, silovanja, ubijanja civila, žena i djece, uništavanja duhovnih i kulturnih dobara Bošnjaka i hrvata, masovna, nasilna protjerivanja i sve to zovu pravim imenom – genocid. 
 
U manjem bosanskohercegovačkom entitetu organizovano, sistematski se  provode završne faze genocida koje se ogledaju u negiranju genocida, reviziji historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu i veličanju presuÄ‘enih ratnih zločinaca. To je dio antibosanske koalicije koja ima glavni cilj negiranje države BiH pri čemu negiranje istine i pravde u ime izjednačavanja zločinaca i žrtve ima glavni cilj.
 
Još jednom opominjemo čitav svijet da vlasti su Prijedora poslije dugogodišnjeg negiranja zločina počinjenim nad civilnim stanovništvom (Bošnjacima i Hrvatima) počele sistematski da zabranjuju žrtvama da obilježavaju mjesta gdje su počinjeni najgnusniji zločini protiv čovječanstva i nevinih civila, da negiraju genocid i veličaju osuÄ‘ene ratne zločince. Danas u Prijedoru imamo negatore genocida, imamo slobodne ratne zločince koji se šetaju Prijedorom. Daleko je Prijedor od istine i pravde. Ako želimo da imamo ljudski osjećaj jedni prema drugima, pijetet prema žrtvi, moramo mijenjati odnos prema istini, pravdi i kulturi sjećanja, moramo mjenjati obrazovni sistem. Ne možemo dozvoliti da se u obrazovnom sistemu briše agresija i genocid.
 
Ponovo ističemo da je u Prijedoru nad Bošnjacima i Hrvatima prema rezultatima nauke o genocidu svih 10 faza genocida potvrÄ‘eno i to je istina, ali su UN i internacionalni sudovi do sada ostali suzdržani. Svijet još nije u potpunosti spreman da uči na primjerima genocida u Prijedoru, a oni u čije ime je počinjen, ne pokazuju želju da čuju i vide razmjere zločina i patnju koja je žrtvi nanesena. 
 
Podsjećamo da se Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru i dalje  teroriziraju. Oni su i dalje poniženi graÄ‘ani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah meÄ‘u porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika meÄ‘unarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
 
Ovi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka i Hrvata još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih meÄ‘unarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama. 
 
Niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah. Žrtve s pravom traže da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta žrtava genocida u Prijedoru, da 31.maj i 20. juli postanu trajno datumsko obilježje prijedorskih žrtava kao izraza najrigidnijeg fašističkog aparthejda te da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja, da se izgradi spomenik ubijenoj djeci i žrtvama genocida. 
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: