Vijesti

Istina o visestrukoj agresiji na BiH i genocidu nad Bosnjacima

Istina o visestrukoj agresiji na BiH i genocidu nad Bosnjacima ne dolazi sama, za istinu se treba boriti da bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate.

 

Obaveza je  naučnih djelatnika i akademske zajednice da pažnju, osim na posljedice, usmjere na korijene, uzroke i ciljeve agresije i genocida.

 

Sva raspoloživa dokumentacija, kad govorimo o tom pitanju, potvrÄ‘uje sljedeće: prvo, srpski velikodržavni projekt je stvarnost. Iako je vojno poražen u Drugom svjetskom ratu, kada je predstavljao politički program četničkog pokreta Draže Mihajlovića i izbjegličke vlade u Londonu i uporno podržavan od strane saveznika, što je posebna tema za sebe, taj projekt je ponovo obnovljen 80-ih godina 20. stoljeća i 90-ih godina tog istog stoljeća on je eskalirao.

Projekat ima dva međusobno povezana elementa

Prvi je teritorijalna ekspanzija, odnosno osvajanje tuÄ‘ih teritorija, uključujući i osvajanje BiH. I drugi element jeste istrijebljenje naroda - riječ je o genocidu, odnosno zločinu nad zločinima, uključujući i genocid nad Bošnjacima u BiH radi konačnog rješenja muslimanskog pitanja.


Pored pojedinaca, i države mogu biti odgovorne za zločin genocida.


Uzimajući prirodu i način vršenja zločina genocida, on se ne može vršiti od strane pojedinaca ili grupe pojedinaca - to je planski zločin.


Svjedoci smo presude MeÄ‘unarodnoga suda pravde u predmetu BiH i Srbija i Crna Gora za zločin genocida, gdje Sud nije oglasio Srbiju odgovornom za izravno činjenje, odnosno za saučesništvo u zločinu genocida u BiH, već je oglasio Srbiju odgovornom samo za nespriječavanje, odnosno nekažnjavanje počinitelja zločina genocida. Medjutim postoji meÄ‘unarodna odgovornost, ona dokaziva glede država u meÄ‘unarodnom pravu, da isto tako kao što pojedinac može biti krivično odgovoran na meÄ‘unarodnoj razini za zločin genocida, takoÄ‘er i država može imati meÄ‘unarodnu odgovornost glede ovoga zločina. Uzimajući prirodu i način vršenja zločina genocida, on se ne može vršiti od strane pojedinaca ili grupe pojedinaca - to je planski zločin i on mora biti organiziran i pripremljen od strane teritorijalno-političke organizacije kakva je država
.

Vijesti: