Vijesti

Reakcija udruženja "Žena žrtava rata" na izjavu predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Želje Cvijanović za vrijeme boravka u Izraelu "da nema negiranja genocida”.

07. 12. 2021.

Reakcija udruženja  "Žena žrtava rata" na izjavu predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Želje Cvijanović za vrijeme boravka u Izraelu "da nema negiranja genocida”.

Očigledno je da entitet Republika Srpska ne može promjeniti "Inckov zakon". Isto tako kontinuitet djelovanja OHR-a u BiH neće se prekinuti osporavanjem imenovanja Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je dobio jasnu podršku iz centara iz kojih je najpotrebnija.  Jasno je da istina o genocidu u Srebrenici nikada nije ni zavisila od stavova političara koji su genocid negirali, relativizirali ili zloupotrebljavali za unaprijed izgubljene tužbe, vlastite političke ciljeve i predizborne kampanje.
GospoÄ‘a Cvijanović treba znati bitnu stvar da bi neko rekao da nema negiranja genocida u Srebrenici prije toga treba da prizna da se genocid desio. Da prizna presude meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova, da prizna rezolucije i deklaracije o genocidu u Bosni i Hercegovini više od 50 parlamenata država širom svijeta, da prizna odluke i zaključke Ujedinjenih Nacija u Evropske Unije o genocidu u Srebrenici. 

Nosioci javnih političkih i drugih dužnosti imaju moralnu, ljudsku i političku odgovornost da poštuju meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unarodnu pravdu, da se bore za istinu, da se bore protiv revizije historijskih, sudskih i naučnih činjenica o genocida i na kraju da se bore protiv veličanja osuÄ‘enih ratnih zločinaca. 

Gospođi Cvijanović poručujemo da prvo prizna genocid, odnosno presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu i tako da svoj lični doprinos istini i pravdi. Tako]e joj poručujemo da se entitet Republika Srpska kani nasrtaja na državu Bosnu i Hercegovinu. U tim anticivlizacijskim napadima na jednu drevnu, evropsku državu unaprijed se zna gubitnik. Entitet koji je nastao legalizacijom rezultata agresije i genocida.

GospoÄ‘u Cvijanović javno pitamo zašto je kao predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska donijela je ukaz prema kojem u tom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina? Zbog ovoga je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu Tužilažtvu Bosne i Hercegovine protiv Željke Cvijanović.

Primjetili smo da pošto je bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini gospodin Valentin Incko nametnuo Zakon o negiranju genodocida i veličanju ratnih zločinaca smanjio se broj javnog negiranja genocida ali se povećao broj veličanja osuÄ‘enih ratnih zločinaca putem murala, panoa, spomen ploča i grafita. GospoÄ‘a Cvijanović nikada nije osudila navedena vrlo opasna glorifikovanja osuÄ‘enih ratnih zločinaca. Podsječamo je da je veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca ravno negiranju genocida što je uvod u novi genocid prema nauci o genocidu.

Zato pozivamo gospoÄ‘u Cvijanović da odmah preduzme mjere u cilju uklanjanja navedenih sramnih, anticivlizacijskih obilježja koje vrijeÄ‘aju žrtve, ponižavaju istinu i pravdu i udaljuju nas od bolje zajedničke budućnosti naše države Bosne i Hercegovine.

GospoÄ‘u Cvijanović i kompletnu političku poziciju i opoziciju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska pozivamo da se pridruže civilizovanom svijetu u odbrani i jačanju istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tih strašnih, najvećih zločina poslije Holokausta u Evropi.

Na kraju pozivamo gospođu Cvijanović da odmah zaustavi anticivilzacijske napade na državu Bosnu i Hercegovinu od strane njenih sljedbenika.

Ovo naše saopćenje podržava Institut za istraživanje genocida Kanada.

Vijesti: