Vijesti

Povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dolea, velikog prijatelja države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dolea, velikog prijatelja države Bosne i Hercegovine i njenih graÄ‘ana.
U teškom vremenu kada je Republika Bosna i Hercegovina bila pogoÄ‘ena agresijom i strašnim zločinima, uključujući i genocid, u tom vremenu kada mnoge države nisu davale nikakve šanse Bosni i Hercegovini da će preživjeti pojavio senator Bob Dole i rekao - dosta! 
“Mi Amerikanci moramo pomoći Bosni, moramo podržati pluralno bosansko društvo i zaštititi te ljude, oni su kao i mi - Amerikanci. Mi Amerikanci moramo pomoći našim bosanskim prijateljima koji teže demokratiji, pluralizmu i dijele i podržavaju naše vrijednosti”.  
Te velike riječi su brzo pretvorene u konkretnu akciju. Dol je javno podržao pravednu borbu bosanskohercegovačke države protiv agresora. Tražio je ukidanje nepravednog embarga na oružije za odbranu meÄ‘unarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Vrlo jasno i precizno je javno okarakterizirao dogaÄ‘aje u Bosni i Hercegovini kao agresiju i genocid. 
Ljudska načela Boba Dola i predanost istini, pravdi i ljudskim pravima i slobodama trajaće zauvijek. NaslijeÄ‘e Boba Dola ostaje velika garancija trajnosti Bosne i Hercegovine. Senator Bob Dol će ostati u srcima istinskih bosanskohercegovačkih graÄ‘ana.
Neka mu je lahka američka zemlja. Poćivaj u miru.
/E.R./

Vijesti: