Vijesti

Povodom desetog decembra Dana ljudskih prava

10. 12. 2021. 
Povodom desetog decembra Dana ljudskih prava Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} u saradnji sa nekoliko organizacija i zajednica u Kanadi je poslao urgentno pismo premijeru Kanade Justin Trudeau povodom situacije u Bosni i Hercegovini {BiH} i ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda graÄ‘ana i naroda u BiH. 

Pismo je takoÄ‘e posÅ‚ano ministrici vanjskih poslova Kanade Melanie Joly, pojedinim članovima oba doma Kanadskog parlamenta i ministrima u Vladi Kanade, te izvršnom direktoru Instituta za genocid i ljudska prava Univerziteta u Montrealu i izvršnom direktoru Amnesty International Kanada.

U pismu IGK apeluje na Parlament i Vladu Kanade da se snažnije angazuje u osudi kontinuiranih napada na državu BiH i preduzme konkretne mjere protiv antidržavne politike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika kako bi se osiguralo očuvanje države BiH.

Kao članica NATO-a i lider u meÄ‘unarodnim mirovnim i humanitarnim naporima, Kanada je pozvana da posveti mnogo veču pažnju BiH u svojoj vanjskoj politici. Kanada je pozvana da podrži put BiH u evroatlanskim integracijama, da sankcioniše negatore države BiH, negatore grnocida, revizioniste sudskih činjenica o genocidu i glorifikatore presuÄ‘enih ratnih zločinaca. 

Posvećenost Kanade miru i sigurnosti širom svijeta je uvijek bila bitna u vanjskoj politici Kanade. Taj pristup je danas potreban posebno prema BiH kako bi se spriječio novi rat, agresija i genocid, kako bi se osigurala primjena principa „nikad više“ i posebno kako se BiH više nikada nebi susrela sa užasom genocida.

Kad je BiH ugrožena onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju države BiH i negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada. Na Dan ljudskih prava neka nam svima budu inspiracija, borci, aktivisti i patriote koji se bore za zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političko pravnog subjektiviteta BiH, države koja svojim postojanjem čini svijet ljepšim, mirnijim, slobodnijim. I ne zaboravimo da svatko od nas može biti borac za ljudska prava i slobode. Koristite svoju slobodu za promociju sloboda drugih. Samo zajedno možemo spriječiti nove genocide, očuvati veliku i značajnu bosanskohercegovačku državnu tradiciju. 

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Vijesti: