Vijesti

Protesti

#protestforbosnia - Mirovni protest bosanskohercegovačkih građana u #Kanadi za mir u #BiH
GraÄ‘ani Bosne i Hercegovine koji žive u ili van BiH, te prijatelji BiH će dana 10.1.2022. godine organizovati mirne proteste u Briselu i u više drugih gradova i zemalja Evrope i svijeta. Centralni skup će biti u Briselu i tu će govornici, pored ostalih biti članovi Parlamenta Evropske Unije.
I bosanskohercegovački graÄ‘ani u Kanadi planirali su izaći na proteste i stati u "zaštitu" svoje domovinea. MeÄ‘utim, zbog pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih restriktivnih mjera, te na osnovu preporuke nadležnih lokalnih i provincijskih organa (provincija Ontario), Organizacioni odbor je otkazao Mirovni protest za BiH koji je bio predviÄ‘en za 10. januar ove godine.
Umjesto mirnog protesta svim KanaÄ‘anima bosanskohercegovačkog porijekla, kojima je BiH još uvijek domovina i koju još uvijek u srcu nose i svim KanaÄ‘anima prijateljima BiH, preporučuje se da svoj doprinos globalnim protestima za mir u BiH pokažu tako što će 10. januara sa državnom zastavom BiH i zastavom Kanade ispred svoje kuće napraviti fotografiju ili video, istu postirati na svoje socijalne mreže sa sloganom: "Svi za BiH - BiH za sve"
Sa mirnim protestima i Apelom želimo skrenuti pažnju evropskoj i svjetskoj javnosti i političkim liderima na ozbiljnost političke krize u BiH, na njene glavne uzročnike i potencijalno tragične posljedice. Želimo iskazati stav da nedjeljiva suverenost, teritorijalni integritet i državnopravni kontinuitet i granice BiH nemaju alternativu. Želimo glasno poručiti da se granice i mape u Evropi nakon 1945. ne smiju crtati genocidima i zločinima protiv čovječnosti, niti opravdavati političkim, kulturnim i demografskim posljedicama ovih zločina. Želimo pozvati najviše rangirane donosioce odluka u najrazvijenijim državama svijeta i najznačajnijim meÄ‘unarodnim forumima da ne čekaju i ne gledaju kako se novi sukob u BiH i regionu rasplamsava pred njihovim očima, već da pruže odlučan, robustan i koordinirani odgovor na ovu krizu. Dok još ima vremena!
“Ustani, nešto se dešava, i tvoja sudbina se rješava!” #protestforbosnia.

Vijesti: