Vijesti

KANADA RUÅ I SUVERINITET BOSNE I HERCEGOVINE

 

KANADA RUŠI SUVERINITET BOSNE I HERCEGOVINE

Meðunarodno priznanje nezavisnosti je proces koji ukljuèuje sve nivoe vlade jedne zemlje da priznaju sve nivoe vlade druge zemlje. Slièno je, iako mnogo više složeno, naprimjer nego priznavanje akademskih i drugih školskih diploma i certifikata. Radi se o uhodanom birokratskom procesu. Tu i leži opasnost jer proces je slijep i reagira na mehanizme kojima je voðen an ne na potrebe ili prava ljudi, izborne veæine i sliènih epiteta koji tom procesu uopæe nisu važni.


Sama èinjenica da je Canada Post Corporation priznala RS kroz priznavanje RS poštanskih taksa (maraka), je veæ javni i pravno isformuliran dokaz da je Kanada danas, nenajavljeno javnosti, priznala samostalnost RS. Evo zašto. Poštanski sistem Kanade zaraèuna odreðenu svotu na svako pismo, paket i bilo kakvu pošiljku u RS. Isto važi i u obratnom smislu gdje poštanski sistem RS zaraèuna takse na sve pošiljke u Kanadu. Po meðunarodnim dogovorima izmeðu suverenih zemalja ti se novci krajem obraèunske godine podijele izmedju dvije zemlje i svima puna šaka brade - osim BiH.

Ako je Kanadski sistem pošte priznao RS, to znaèi da veæ postoji presedan, što je isto tako jedan važan dio procesa. To isto znaèi da postoje ugovori o meðusobnom plaæanju izmeðu Kanade i RS i samim tim je RS veæ priznata od Kanade kao nezavisna država.

Pismo Prvom ministru Kanade

RE: Clanstvo u Upravnom odbor Vijeæa za implementaciju mira (PIC SB) i u Univerzalnoj Postanskoj Uniji (UPU) obavezuje Kanadu da brzo reaguje na krsenja UPU Konvencije, stavova PIC SB od 19. avg. 07., i Izjave Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) od 22. avg. 07. – krsenja kojima je dozvoljeno da dosegnu i do Kanade
Visoko uvazeni Stephen Harper, Prvi Ministar Kanade Via faks: (613) 995-0101 (6 strana)
Uvazeni Maxime Bernier, Ministar vanjskih poslova Via faks: (613) 996-9607

Dragi g. Prvi ministre:
Dragi g. Ministre:

Pisem Vam u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i njegovih Kanadskih drzavljana i trazim od Vladi Kanade da reaguje shodno svojim dvjema odvojenim ali komplementarnim obvezama: a) UPU clanstvo / pridrzavanje UPU Konvenciji ; b) PIC SB clanstvo / branjenje suvereniteta, ustavnog poredka, teritorijalnog integriteta meðunarodno priznate države Bosne i Hercegovine (BiH). KBSA, www.bosniak.org, je krovna, nezavisna, ne-profitna organizacija koja zastupa interese mnogih od preko 350,000 Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Dozvolite nam da Vas podsjetimo na OHR Izjavu od 22. avg. 07, a koja se nalazi na ovoj internet lokaciji www.ohr.int kojom se proziva, i opominje, Milorad Dodik kao politicki lider u RS, za njegove opet ponovljene incidente protiv suvereniteta, ustavnog poredka, teritorijalnog integriteta meðunarodno priznate države BiH. Ovo se desava poslije slicnog skorasnjeg upozornja od strane PIC SB od 19. jun 07.

I pored svega gore navedenog, Kanada (CanadaPost - Postanska korporacija Kanade) je dozvolila da se krsenja UPU Konvencije (ukljucujuci krsenje Odredbe o ‘suverenitetu’), kreirana i zapoceta u RS dijelu suverene i meðunarodno priznate države BiH (i kao takva, clanica UPU), materijalizuju u Kanadi. Detalji o tome su podneseni u prilozenoj Noti o osnovama ovih krsenja UPU Konvencije.

KBSA i njegovi Kanadski drzavljani zahtijevaju od Vlade Kanade:
1) Da se bez odlaganja pokrene protiv ovih krsenja mehanizme koji su na raspolaganju unutar UPU i njenog Medjunarodnog biroa u Bernu.
2) Da se nalozi nasem Ambasadoru u BiH, g. David Hutchings, da izrazi podrzi OHR Izjavu od 22. avg. 07 konkretnim primjerom: izvjestavanjem o gore navedenim krsenjima UPU Konvencije od strane RS, i iniciranjem OHR mjera, na njegovom slijedecem tjednom sastanku sa OHR i preostalim PIC SB Ambasadorima u BiH.
3) Objasnjenje uloge Postanska korporacija Kanade u ovim UPU krsenjima, imajuci u vidu da je CanadaPost Pravni Tim upucen u materiju u punoj mjeri od aprila 2007.g.
Dozvolite mi da Vam, na kraju i u ovom kontekstu, skrenem paznju na KBSA Izjavu za novinstvo/javnost od 19. januara 2007.g.:

“Kanada nema nacrt vanjske politike za državne veze sa BiH”, a koja se nalazi na www.bosniak.org objavljenu poslije posjete i sastanka delegacije KBSA u Ministarstvu vanjskih poslova Kanade, dana 8. januara 2007.



smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: