Vijesti

Pismo članovima Kanadskog parlamenta

Pismo članovima Kanadskog parlamenta

GraÄ‘ani Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi i KanaÄ‘ani, prijatelji države Bosne i Hercegovine su veoma uznemireni zbog konstantne političke krize u Bosni i Hercegovini koju je pokrenuo gospodin Milorad Dodik, Älan tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bosanskohercegovačkog manjeg eniteta Republika Srpska. Aktivnom destabilizacijom zemlje i korumpiranim poduhvatima, gospodin Dodik direktno krši Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončana agresija nad državom Bosnom i Hercegovinom 1995. godine.  Budući da je Kanada član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira stvorenog pomenutim sporazumom, pozivamo Vladu Kanade da se pridruži svojim NATO saveznicima u sankcionisanju i osudi gospodina Dodika, kao i da saraÄ‘uje sa vlastima Bosne i Hercegovine kako bi osigurala očuvanje i stabilnost teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Dodikove secesionističke aktivnosti i napadi na širu vladavinu prava u zemlji uključuju njegovo aktivno nastojanje da se Republika srpska (Rs) – manji entitet u državi Bosni i Hercegovini – povuče iz nekoliko kritičnih državnih institucija: granične policije, pravosudnih institucija i oružanih snaga. UN su ove akcije već nazvali aktivnom secesijom“, dok su saveznici Kanade otvoreno osudili gospodina Dodika, a Sjedinjene Američke Države su nedavno uvele direktne sankcije gospodinu Dodiku.

Ako gospodin Dodik uspije da razdjeli zemlju i uspostavi nezavisnu državu Rs, to će dovesti do posljedica koje će se proširiti izvan regiona Zapadnog Balkana, uključujući mogućnost još jednog masovnog etničkog nasilja u zemlji, koja je već pretrpjela najveći genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata. Agresija nad Bosnom i Hercegovinom koja se izvršila devedesetih godina, dovela je do ubijanja 100.000 Bošnjaka, Hrvata i drugih graÄ‘ana i raseljavanja još miliona koji su rasuti širom svijeta, uključujući hiljade ponosnih graÄ‘ana Kanade.

Kao članica NATO-a i lider u meÄ‘unarodnim mirovnim i humanitarnim naporima, kanadsko sankcionisanje i snažna osuda gospodina Dodika je hitno potrebna. Kanada je kroz historiju igrala ključnu ulogu u održavanju ljudskih prava i mira u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, a naša izuzetna i primjerna posvećenost miru i sigurnosti na globalnom nivou, bila je na čelu naše vanjske politike - i po svemu sudeći, pristup koji je odmah potreban u Bosni i Hercegovini kako bi spriječio novi talas nasilja i etničkog čišćenja.

 

HITAN APEL DA SE ZAUSTAVI MILORAD DODIK U STVARANJU JOŠ JEDNOG RATA U BOSNI!!! 

Institut za istraživanje genocida (IGK) poziva sve KanaÄ‘ane da pošalju apel svojim članovima Kanadskog parlamenta klikom na link ispod. Proces je jednostavan. Kliknete na link i unesete svoje ime i poštanski broj. Nacrt pisma koji možete vidjeti biće poslat vašem članu Kanadskog parlamenta.

Link

https://act.newmode.net/action/igc/urgent-appeal-on-the-crisis-in-bosnia-and-herzegovina?fbclid=IwAR2WkpFejpL5l1eoENJoQd2ThJL4e93IzOz9V3Y9bbT7qdTxMmb9jZA1dRo

 

Molimo vas podijelite ovo hitno pismo u komÄ™ se poziva Kanada i njeni članovi Parlamenta da osude i sankcionišu Milorada Dodika. 

#Kanada #Dodik #BosnaIHercegovina #sankcije #BiH #IGK

http://instituteforgenocide.org/bs/hitan-apel-da-se-zaustavi-milorad-dodik-u-stvaranju-jos-jednog-rata-u-bosni/

 

Vijesti: