Vijesti

Hvala vam na poruci of 13. januara upućenoj predsjednici Komisije, gđi. Von der Leyen, u kojoj izražavate zabrinutost zbog sadašnje političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i za priloženi spisak potpisnika vašeg pisma.

Dragi g. Ramić, dragi g. Draganović,

 

Hvala vam na poruci of 13. januara upućenoj predsjednici Komisije, gÄ‘i. Von der Leyen, u kojoj izražavate zabrinutost zbog sadašnje političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i za priloženi spisak potpisnika vašeg pisma. Predsjednica me je zamolila da vam odgovorim.

 

Dozvolite mi da vam čestitam na uspjehu inicijative koju ste organizirali 10. januara u Briselu i mnogim drugim gradovima. Upravo u tom trenutku, moje kolege su u Vijeću EU sa predstavnicima država članica EU diskutirale  o situaciji u vašoj zemlji.

Bosna i Hercegovina ima budućnost u EU samo kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Predsjednica Von der Leyen je ovu poruku ponovila tokom svoje posjete vašoj zemlji u septembru 2021, te jasno posebno iskazala da je za zemlju od ključnog značaja da se deblokiraju državne institucije i počne raditi na toliko potrebnim reformama.

 

EU duboko žali zbog produžene političke krize, koja je zaustavila napredak u provoÄ‘enju reformi i osuÄ‘uje blokadu državnih institucija. Put kojim trenutno ide Republika Srpska (RS) može samo voditi u izolaciju. Inicijative čiji je cilj povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i ugrožavaju pristupanje vaše zemlje EU. EU takoÄ‘er snažno osuÄ‘uje retoriku i akcije koje su preduzeli lideri RS-a tokom neustavnih proslava 9. januara, koje su dodatno pojačale tenzije. U Evropskoj uniji nema mjesta za minimiziranje i negiranje ratnih zločina i genocida, niti za glorificaranje ratnih zločinaca. 

 

EU od predstavnika entiteta Republika Srpska očekuje da se hitno u punom kapacitetu vrate da rade u državnim institucijama te osiguraju da one funkcioniraju na odgovarajući način; to je bitno kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti koristila programe i sredstva EU te da se podstakne socio-ekonomski oporavak od pandemije. Bez potpuno funkcionalnih državnih institucija, Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajna finansijska sredstva, kao što je komesar Várhelyi jasno kazao tokom svoje posjete vašoj zemlji u novembru 2021.

 

 

 


Zajedno sa Sjedinjenim Državama, i u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom Vijeća Evrope i OSCE-om/ODIHR-om, EU je takoÄ‘er posvećena omogućavanju dijaloga o ustavnoj i izbornoj reformi kako bi se svim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine omogućilo da se natječu za poziciju predsjednika i za Dom naroda bez diskriminacije, što bi značilo usklaÄ‘ivanje sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.  

 

Ove i druge reforme u područjima demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava, te reforma javne uprave su bitne kako bi Bosna i Hercegovina ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji vaše zemlje za članstvo u EU, i za njeno napredovanje na putu ka EU.

 

Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji. Mi od svih političkih lidera očekujemo da se posvete Evropskoj agendi, a vama i ostalima iz civilnog društva zahvaljujemo što im ukazujete na pitanja od životne važnosti za mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za svakog graÄ‘anina Bosne i Hercegovine.

 

Još jednom vam želim zahvaliti za vašem pismu i vašoj posvećenosti perspektivi pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

 

 

Iskreno vaš,

 

 

 

[E-signed]

 

Vassilis Maragos Šef odjela 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti: