Vijesti

Globalno 1. mart

Koordinacioni Odbor za globalno obiljezÌŒavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta i Dana zahvalnosti 6. marta 2022. godine donio je odluku o održavanju skupova podrške Bosni i Hercegovini u velikom broju gradova širom svijeta. 

Povod za organizovanje skupova je aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH, kontinuirani napad na ustavni i pravni poredak zemlje, te ugrožavanje mira uzrokovanim antiustavnim odlukama i politikama.

Martovska okupljanja predstavljaju nastavak uspješno organizovanih skupova 10. januara ove godine. Podsjećamo, skupovi podrške cjelovitosti Bosne i Hercegovine tada su održani u 35 gradova u 14 zemalja. 

Koordinacioni Odbor se trenutno sastoji od predstavnika iz sljedećih zemalja: SÌŒvedska, Danska, NorvesÌŒka, Finska, Nizozemska, NjemacÌŒka, Austrija, Francuska, SÌŒvicarska, Hrvatska, Italija, Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija, Bosna i Hercegovina (a od 2.2. i Belgija i Irska). 

Obilježavanje 30. godišnjice nezavisnosti BiH 1. marta imat će svečani i politički karakter, dok je Dan zahvalnosti 6. marta jedna vrsta neformalnog okupljanja graÄ‘ana kako bi se pokazala tradicija i kultura naše zemlje i iskazala zahvalnost državama u kojima će skupovi biti održani. 

Program će početi u svim gradovima u isto vrijeme (13 sati), a predviÄ‘eno je da u svim gradovima bude održan po jedan govor, a na kraju skupova u svim gradovima bit će izvedena pjesma Latifa Močevića „Za Bosnu i Hercegovinu“.

Na svakom skupu će se posvetiti pazÌŒnja i kulturi negiranja genocida i velicÌŒanja ratnih zlocÌŒinaca, te neimplementiranim presudama Evropskog Suda za Ljudska Prava (Sejdić/Finci, Pilav, Pudarić, Zornić). TakoÄ‘er, bit će uručene i nagrade dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine poput Davida Pettigrewa, Florence Hartmann, Stjepana Mesića…

Organizacioni odbor poziva sve graÄ‘ane Bosne i Hercegovine širom svijeta da uzmu učešÄ‡e u ovim skupovima i još jednom pokažemo cijelom svijetu da Bosna i Hercegovina na svaki način pripada društvu modernih i civilizovanih evropskih i svjetskih društava. 

 

Vijesti: