Vijesti

Globalno 1. mart

Koordinacioni Odbor za globalno obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta i Dana zahvalnosti 6. marta 2022. godine donio je odluku o održavanju skupova podrške Bosni i Hercegovini u velikom broju gradova širom svijeta. 

Povod za organizovanje skupova je aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH, kontinuirani napad na ustavni i pravni poredak zemlje, te ugrožavanje mira uzrokovanim antiustavnim odlukama i politikama.

Martovska okupljanja predstavljaju nastavak uspješno organizovanih skupova 10. januara ove godine. Podsjećamo, skupovi podrške cjelovitosti Bosne i Hercegovine tada su održani u 35 gradova u 14 zemalja. 

Koordinacioni Odbor se trenutno sastoji od predstavnika iz sljedećih zemalja: Švedska, Danska, Norveška, Finska, Nizozemska, Njemačka, Austrija, Francuska, Švicarska, Hrvatska, Italija, Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija, Bosna i Hercegovina (a od 2.2. i Belgija i Irska). 

Obilježavanje 30. godišnjice nezavisnosti BiH 1. marta imat će svečani i politički karakter, dok je Dan zahvalnosti 6. marta jedna vrsta neformalnog okupljanja građana kako bi se pokazala tradicija i kultura naše zemlje i iskazala zahvalnost državama u kojima će skupovi biti održani. 

Program će početi u svim gradovima u isto vrijeme (13 sati), a predviđeno je da u svim gradovima bude održan po jedan govor, a na kraju skupova u svim gradovima bit će izvedena pjesma Latifa Močevića „Za Bosnu i Hercegovinu“.

Na svakom skupu će se posvetiti pažnja i kulturi negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, te neimplementiranim presudama Evropskog Suda za Ljudska Prava (Sejdić/Finci, Pilav, Pudarić, Zornić). Također, bit će uručene i nagrade dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine poput Davida Pettigrewa, Florence Hartmann, Stjepana Mesića…

Organizacioni odbor poziva sve građane Bosne i Hercegovine širom svijeta da uzmu učešće u ovim skupovima i još jednom pokažemo cijelom svijetu da Bosna i Hercegovina na svaki način pripada društvu modernih i civilizovanih evropskih i svjetskih društava. 

 

Vijesti: