Vijesti

Bedrana Ribo, članica parlamenta Austrije. Na tribini u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada

U organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada danas je održana tribina povodom 30. godišnjice od nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Glavni gost tribine je bila Bedrana Ribo, članica parlamenta Austrije.


Na kraju svoga veoma uspješnog obračanja Bedrana je poslala poruku svima graÄ‘anima i graÄ‘ankama Bosne i Hercegovine bez obzira gdje se nalazili u kojoj se kaže:

"Svim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine,koji žive u Bosni i Hercegovini i mnogim državama širom svijeta, želim sretan Dan nezavisnosti. Bosanskohercegovački narod je svoju nezavisnost jako skupo platio, ratom i mnogim žrtvama, to se ne smije zaboraviti. Znam da su mnogi od vas daleko od Bosne i Hercegovine, od svog rodnog mjesta, od države gdje ste dosta lijepoga proživjeli i za koju vas mnogo toga veže, ali sam sigurna da ste srcem uz Bosnu i Hercegovinu. Budite ponosni na to odakle ste i ko ste. Pričajte sa vašom djecom i unucima bosanski jezik, prenosite bosansku kulturu dalje. Mi kao dijaspora trebamo pružati podršku narodu u Bosni i Hercegovini i održavati kontakt sa našim korijenima”.

Bedrana od 1992 živi u Austriji. Po zanimanju je ekonomista. Politikom se bavi od 2011. Član je Partije zeleni. Pet godina je bila član gradskog vjeća Grac i od oktobra 2019 je član Parlamenta Austrije ispred Partije zelenih. Nako 30 godina, Partija zelenih je prvi put u historiji Austrije u vladi.

Institut za istraživanje genocida Kanada će uraditi seriju tribina sa članovima parlamenata iz država širom svijeta koji su bosanskohercegovačkog porijekla.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: