Vijesti

30. godisnjica nezavisnosti BiH

01. 03. 2022.

30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegivne se obilježava u Kanadi

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi kontinuirano jača osjećaj o svojoj jednoj, jedinoj domovini Bosni i Hercegovini,  razvija svijest o svojoj državi, te na najbolji mogući način prezentuje bosanskohercegovačke vrijednosti u Kanadskom društvu, Kanadskom kulturnom mozaiku.

Obilježavanje 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kanadi počelo je u školama bosanskog jezika. Sa časa historije posvećenog Danu nezavisnosti, polaznici škola bosanskog jezika su poslali poruku:
"Naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina. Mi u dalekoj Kanadi u srcu nosimo našu domovinu. Svim svojim vršnjacima ma gdje bili i svim istinskim prijateljima naše jedine domovine čestitamo Dan nezavisnosti uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu Bosnu i Hercegovinu".
Važno je da mlade generacije u Kanadi učimo o bosanskohercegovačkim državnim blagdanima, o državi Bosni i Hercegovini, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeÄ‘u, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim blagdanima, o državi Bosni i Hercegovini, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenostiti širom svijeta. Ulaganje u mlade graÄ‘ane koji žive u Kanadi je ulaganje u bolju budućnost za Kanadu, ali i za Bosnu i Hercegovinu.
 
Obilježavanje je nastavljeno organizovanjem nekoliko on line akademija. Posebno ističemo serijal Instituta za istraživanje genocida Kanada u kome učestvuju istaknuti građani Bosne i Hercegovine koji su članovi parlamenta država u kojim trenutno žive.
 
Veliki broj istaknutih kanadskih političkih, akademskih i kulturnih subjekata je poslao čestitku povodom velikog državnog jubileja, 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine. IzmeÄ‘u ostalih čestitku su poslali premijer kanadske pokrajine Newfoundland i Labrador  dr. Andrew Fureyj, član Kanadskog parlamenta i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Brian Masse, gradonačelnik Toronta John Tory, gradonačelnik Hamiltona, Fred Eisenberger, članica Skupštine grada Hamiltona i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Maria Pearson i mnogi drugi.
Zajedničko svim čestitanjima je odavanje počasti državi Bosni i Hercegovini za njen veliki jubilej, pohvala naporima bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju Bosnu i Hercegovinu i Kanadu i ohrabrenje da bosanskohercegovačka zajednica nastavi odličnu borbu kako za bolju Bosnu i Hercegovinu, tako i za bolju Kanadu.

U povodu velikog jubileja, 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odlukom gradonačelnika Toronta, John Tory, bosanskohercegovačka zastava se vijori ispred parlamneta Toronta po prvi put.

I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na gradskoj Skupštini Hamiltona u znak Dana nezavisnosti se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Takodje odlukom gradonacelnika veliki, historijski, elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade gradske Vijećnice je u povodom Dana nezavisnosti osvijetljen u bojama nacionalne bosanskohercegovačke zastave.
Na skupštinskom, velikom ekranu u Hamiltonu je napisano: “Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti BiH”, odlukom članice gradske Skupštine Hamiltona, Maria Pearson

Danas, nakon 30 godina od sticanja nezavisnosti moramo se i dalje hrabro boriti za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Moramo se boriti i za veći ugled naše Bosne i Hercegovine, moramo bolje, organizovanije i sa vise strategize i znanja predstaviti najbolje bosanskohercegovačke vrijednosti u svijetu. Posebno na mjestima kao u Kanadi, gdje umjesto državne, bosanskohercegovačke diplomatije imamo antibosansku diplomatiju. Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi je davala, daje i davaće doprinos toj borbi. Mi u Kanadi ćemo Dan nezavisnosti, historijski datum i državni blagdan, vječno obilježavati.

Svim graÄ‘ankama i graÄ‘anima prkosne i ponosne Bosne i Hercegovine ma gdje bili, ali i svim bosanskohercegovačkim prijateljima koji je poštuju i vole sretan, Dan nezavisnosti. Nek nam živi jedna i jedina Bosna i Hercegovina.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: