Vijesti

IGK: Javni poziv povodom najave okupljanja paravojnih grupa "Noćni vukovi” i Ravnogorski četnički pokret u entitetu RS.

10. 03. 2022.

IGK: Javni poziv povodom najave okupljanja paravojnih grupa  "Noćni vukovi” i Ravnogorski četnički pokret u entitetu RS.

Ravnogorski četnički pokret je za nedjelju 13. marta najavio 18. okupljanje u Višegradu. 12. marta, okupljanje u Banja Luci su najavili "Noćni vukovi” kao skup podrške Ruskoj Federaciji koja upravo kršeći sve norme meÄ‘unarodnog prava vrši agresiju na Ukrajinu, članicu Ujedinjenih nacija.

Navedena neofašistička okupljanja u entitetu RS u organizaciji paravojnih grupa koja su u pravilu praćena četničkim pjesmama i veličanjem ratnih zločina iz agresije na BiH, kao i iz Drugog svjetskog, u uslovima strašne ruske agresije na Ukrajinu je ozbiljna prijetnja miru, stabilnosti, slobodi ne samo u BiH i Evropi, već u cijelom svijetu.

Historijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj graÄ‘i da su navedene paravojne grupe fašističkog, ekstremno nacionalističkog, genocidnog karaktera. Svjetskoj javnosti su poznati politički program i ciljevi navedenih paravojnih grupa. Polazna tačka je ideja vodilja o “Velikoj i homogenoj Srbiji”, koja se temelji na shvatanju da Srbi trebaju biti vodeća nacija na Balkanu. U tom cilju je, radi formiranja takve države i okupljanja svih Srba u jednoj državi zbog “spasavanja srpstva”, agresivni rat zagovaran kao nužnost. U cilju ostvarivanja homogene srpske državne zajednice, četnički planovi predviÄ‘aju integralno istrebljenje i čišÄ‡enje BiH, Sandžaka, Kosova od Bošnjaka i Hrvata. Po tom programu za Bošnjake nije bilo mjesta u etnički čistoj “Velikoj Srbiji”. Svi četnički programski dokumenti su isticali potpuno fizičko istrebljenje Bošnjaka.

Najavljena okupljanja su nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet više stotina godina. Kontinuitet ideologije, politike i prakse srpskog velikodržavnog projekta (“svi Srbi u jednoj državi”) je ponovo devedesetih godina XX stoljeća obnovljen i eskalirao osvajačkim agresivno genocidnim ratovima i brojnim drugim zločinima protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, uključujući i genocidom nad Bošnjacima u BiH.

IGK je više puta upozoravao najodgovornije svjetske politčke i akademske subjekte o djelovanju i fašističkim okupljanjima paravojnih grupa. ÄŒak sredstva kanadskih fondova su korištena za izgradnju četničkih imanja, muzeja i izgradnji bista četničkom voÄ‘i Draži Mihailoviću. To ponižava KanaÄ‘ane, ali i najozbiljnije narušava ugled kanadske države u svijetu.

Antifašistčki svijet, posebno antifašistička Evropa kojoj ponovo prijeti zlo ruskom agresijom na Ukrajinu, ne smije šutjeti na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su trebali biti poraženi još u Drugom svijetskom ratu. Šutnja prema ekspanziji fašističkih pokreta u BiH je znak da fašizam nije pobjeÄ‘en, da ljudska prava i slobode nisu zaštičeni, da zavjetovano “ne" poslije holokausta nije zaživjelo, da zapadna civilizacija nema odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma. Žrtve četničkog pokreta nisu bili samo bosanskohercegovački antifašisti, već i antifašistički pokret u svijetu. 

Podsjetili smo kanadski politički establišment da je više od 50 hiljada KanaÄ‘ana dalo svoje životu u borbi protiv fašizma u Drugom svijetskom ratu. KanaÄ‘ani su dali doprinos i u mirovnim operacijama u BiH za vrijeme zadnje agresije. ÄŒetnici su tada zarobljene kanadske vojnike držali kao taoce, strašno ih ponižavajući. U ime tih časnih KanaÄ‘ana pozvali smo Kanadsku vladu da proces napretka Srbije i BiH za ulazak u Evropsku uniju uslove sa zabranom djelovanja četničkog pokreta u tim državama. Pozvali smo Kanadu da potpunom zabranom djelovanja Ravnogorskog četničkog pokreta, ojača lidersku poziciju Kanade u borbi za istinu, pravdu, slobodu, ljudsko dostojanstvo, mir i stabilnost u svijetu. 

IGK još jednom poziva na ozbiljnost uloge Tužilaštva BiH u procesu zaštite bosanskohercegovačke države i u tom smislu pokrene krivične procese protiv ekestremističkih, paravojnih grupa koje svojim djelovanjem u uslovima teške politčke i bezbjednosne situacije u svijetu izazivaju strah, nestabilnost i nesigurnost ne samo u BiH, već i šire.

IGK poziva Visokog predstavnika, pravosudne i bezbjednosne institucije države BiH, sve ambasade stranih vlade u BiH da bezuvjetno zabrane anticivilizacijske paramilitarne manifestacije neofašizma i podrške putinovoj agresiji.

Dužnost institucija države BiH ali i Visokog predstavnika i meÄ‘unarodne zajednice, uključujući meÄ‘unarodne bezbjednosne snage, je da svim sredstvima sprijeći pokušaj uništavanje bosanskohercegovačke države pred licem svijeta. Ne smije se dozvoliti da u BiH u srcu Evrope paramilitarne grupe ozbiljno narušavaju bezbjednost suverene države. Svijet treba znati da BiH nikada nije bila na strani fašizma. Nije ni sada na strani putinovske agresije.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: