Vijesti

IGK: Otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

 

29. 03. 2022. 
IGK: Otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. 
Na osnovu Bonskih ovlasti i Inzkovog Zakona o zabrani negiranja genocida koji je stupio na snagu 28. jula prošle godine, smjenite načelnika Opštine Srebrenica!
 
 
Pripadnik jedinice Škorpioni, Saša Cvjetan, osuÄ‘ivan za ratne zločine na Kosovu, bio je “VIP” gost na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici,  svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici, pred kamerama, ubijali zarobljene Srebreničane.
 
Ratni zločinac Saša Cvjetan je šesnaest godina  proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Bio je osuÄ‘en na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima u Podujevu, počinjenog u martu 1999. godine. Proglašen je krivim za ubistvo 14 albanskih civila, žena i djece, članova porodice Bogujevci.
 
Vijeće za implementaciju mira u BiH je na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine, visokom predstavniku u BiH dalo mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja. Vijeće za implementaciju mira u BiH je tada, razraÄ‘ujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su definisana ovlaštenja visokog predstavnika, omogućio visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.
 
Pozivom presuÄ‘enom ratnom zločicnu, Saši Cvjetanu, da prisustvuje obilježavanju Dana Opstine Srebrenica, načelnik Mladen Grujičić je grubo negirao presude vrhovnih pravnih auatoriteta u svijetu, sudova Ujedinjenih nacija, slavljenjem presuÄ‘enog ratnog zločinaca, što  je razorna politička afirmacija genocida u ime poricanja genocida i veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca, a sve u cilju ponižavanja i zastrašivanja preživjelih žrtava genocida.
 
Onaj ko negira meÄ‘unarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuÄ‘eni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve graÄ‘ane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici. Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je kažnjivo u BiH. Naime, u “Službenom glasniku BiH” 27  jula 2021. su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH koje je 23. jula nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.
 
 
U ime istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode, članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraÑ›ivanje genocida Kanada, u ime istine i pravde, u ime bolje budućnosti Srebrenice, simbola največeg zločina poslije holokausta u Evropi, zločina koga navedeni načelnik slavi, u ime bolje države BiH i u ime Mura i stabilnosti u regiji  tražimo od vas da smjenite načelnika opstine Srebrenica Mladena Grujičića. 
 
Podsjećamo da pozicija načelnika općine Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unbarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja  idejne tvorce i realizatore genocida smatrate herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)

Vijesti: