Vijesti

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Å mit (Christian Schmidt) o otvorenom pismu IGK

Postovani clanovi UO IGK,
Iz ofisa Visokog predstavnika su nas informisali da su primili nase pismo i da ga Visoki predstavnik ozbiljno razmatra.. O nasem pismu Visoki predstavnik je danas govorio i za medije.
Emir
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) o otvorenom pismu IGK
Na njegovu adresu nedavno je stiglo otvoreno pismo sa zahtjevom za smjenu načelnika Srebrenice. Traži se da Šmit postupi na osnovu bonskih ovlasti i Zakona o zabrani negiranja genocida. Glavni razlog za pismo je prisustvo pripadnika jedinice "Škorpioni" Saše Cvjetana, osuÄ‘ivanog za ratne zločine na Kosovu na obilježavanju Dana općine Srebrenica.
- Odgovoriću na ovo pismo jer ono govori o veoma važnoj temi. Može li mi, molim vas, neko objasniti, zbog čega se racionalni ljudi koji svi kažu da ne žele nasilje, okružuju ratnim zločincima koji su uradili upravo to. Ne želim da čujem "to je bilo u ono doba, ovo je bilo u ono doba". Moramo biti jasni u tome da ne želimo nasilje i da želimo živjeti u miru jedni s drugima. Zbog toga su ti kratkovidi načini ponašanja neprihvatljivi, da recimo načelnik općine se zajedno slika sa ratnim zločincem.

Vijesti: