Vijesti

IGK je dobio odgovor iz Ambasade Japana u BiH u vezi negiranja genocida od strane profesorice Juki Osa,

IGK je dobio odgovor iz Ambasade Japana u BiH u vezi negiranja genocida od strane profesorice Juki Osa, {Yukie Osa}, članice tkz. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, imenovane od strane Vlade entiteta RS, 07. 02. 2019.


Ambasada Japana u BiH: "Negiranje genocida u Srebrenici od strane profesorice Juki Osa, {Yukie Osa} nije stav Vlade Japana".

IGK je početkom ove godine poslao pismo profesoru Renta Nishihara, predsjedniku Univerziteta Rikkyo u Japanu u kome se kaže: “Prije vise od dvije decenije u Srebrenici, u BiH, počinjen je genocid. Genocid u Srebrenici priznat je presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, presudama nekoliko nacionalnih sudova i priznat od strane kanadskog, evropskog, australijskog parlamenta i američkog Kongresa i Senata među mnogim drugim svjetskim institucijama. Genocid u Srebrenici je historijska, sudska i naučna činjenica. Činjenica da se na evropskom kontinentu ponovo dogodio genocid, nakon sramnih događaja iz prethodnog stoljeća i uprkos velikim naporima da se takve tragedije spriječe, izaziva veliku zabrinutost. Jedna od faza genocida je njegovo negiranje. Negiranje genocida je sastavni dio kontinuiteta genocida. Trenutno jedan od profesora povezanih sa Univerzitetom Rikkyo, profesorica Juki Osa, {Yukie Osa} javno negira genocid u Srebrenici. Koautor je akademske studije koja negira genocid u Srebrenici. Profesorica Juki Osa, {Yukie Osa} je na postdiplomskim studijama društvenog dizajna na vašem univerzitetu. Ona je povezana s vašom obrazovnom institucijom i svojim djelovanjem vaš univerzitet može svrstati u negatore genocida u Srebrenici. Osim što je negiranje genocida moralna, etička, akademska i civilizacijska briga, ovo pitanje je također od pravnog značaja za sve američke subjekte (akademske i poslovne) koji se bave vašim univerzitetom zbog sankcija američkog Ministarstva finansija koje je nametnulo Miloradu Dodiku i njegovim subjektima. Kao kredibilan i renomiran univerzitet, Univerzitet Rikkyo bi trebao podržavati osnovna ljudska prava, promovirati mir i međusobnu izgradnju mostova između zemalja i unutar-etničkih grupa, između ostalih pozitivnih aktivnosti. Nadamo se i vjerujemo da će rukovodstvo univerziteta Rikkyo učiniti ono što je ispravno i ozbiljno shvatiti pitanje o kojem se govori u ovom pismu poduzimanjem odgovarajućih mjera. 

Pošto nije dobio odgovor od naznačenog univerziteta, IGK se obratio Ambasadi Japana u BiH.
"Pišemo Vam u vezi negiranja genocida. Jedna od faza genocida je njegovo negiranje. Negiranje genocida je sastavni dio kontinuiteta genocida. Jedan od profesora povezanih sa Univerzitetom Rikkyo, profesorica  Juki Osa, {Yukie Osa}, javno negira genocid. Koautor je akademske studije u kojoj se negira genocid u Srebrenici. IGK je poslao pismo rektoru Univerziteta Rikkyo u kojem smo ga pitali o zvaničnom stavu, ali nismo dobili odgovor. Ovaj čin ignorisanja tako važne teme kao što je genocid u BiH znači da Univerzitet Rikkyo zapravo podržava negiranje genocida od strane profesorice Juki Osa, {Yukie Osa}. Japan priznaje međunarodne sudove i Ujedinjene nacije, ali postupci profesora  Juki Osa, {Yukie Osa} mogu svrstati Japan u države koje negiraju genocida u BiH”. 

IGK je dobio odgovor Ambasade Japana u BiH u kome se kaže: "Pitanje koje ste nam pokrenuli u svom upitu je objavljeno kao rezultat akademskih i istraživačkih aktivnosti jednog japanskog naučnika, tako da ne predstavlja stav Vlade Japana.

IGK je takođe zatražio stav univerziteta Adelaide u Australiji po pitanju negatora genocida u Srebrenici, profesor Roger Byard, te stav univerziteta u Beču po pitanju profesora Walter Manoschek, negatora genocida u Srebrenici. 

IGK će nastaviti aktivnosti po ovim pitanjima jer borba protiv negatora genocida je sastavni dio misije instituta.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: