Vijesti

IGK reakcija na sramnu izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharov

05. 04. 2022.
IGK reakcija na sramnu izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharov kojom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje sudski presuđenog genocida u Srebrenici. 

Rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno prijeti bosanskohercegovačkoj zemlji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. BiH je interes ruske države, ineters koji je direktno u suprotnosti sa državom BiH, antibosanski interes koga Rusija brani kontinuirano uz pomoć Srbije i entiteta RS. Sramno negiranje genocida u Srebrenici od strane glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova je poraz svjetske pravde, uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde i nemoći međunarodne zajednice da konkretnim mjerama sankcioniše one koji negiraju odluke pravosudnih organe te međunarodne zajednice. Ruskim negiranjem genocida u Srebrenici gubi čitav svijet.

Umjesto kontinuiranog negiranja grnocida u Srebrenici Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka. Ruske anticivilizacijske izjave koje negiraju genocid u Srebrenici, a time i Međunarodni sud pravde, međunarodno pravo i pravdu i Ujedinjene nacije prije svega ponižavaju samu Rusiju  i vode na pogrešan, antihistorijski i anticivilizacijski trag rusku državu. Istovremeno rusko negiranje genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja prepreku za bolju budućnost svijeta.Negiranje genocida je ruska uvreda na moralne uspomene na mrtve. 

U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu. Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog negiranja genocida i države BiH. Jer BiH je bila, jeste i biće isto bitna, amožda i bitnija od Ukrajine. 

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Vijesti: