Vijesti

Prof. dr. Zećir Ramčilović je dobio još jednu bitku u borbi za istinu i pravdu po pitanju genocida u Srebrenici i državi BiH

Prof. dr. Zećir Ramčilović je dobio još jednu bitku u borbi za istinu i pravdu po pitanju genocida u Srebrenici i državi BiH
KOMISIJA ZA SPREÄŒAVANJE I ZAŠTITU OD DISKRIMINACIJE OBAVEZALA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE I NAUKU SJEVERNE MAKEDONIJE DA UKLONI NEADEKVATNE SADRŽAJE O BOŠNJACIMA IZ UDŽBENIKA

ÄŒlan Instituta za istraživanje genocida Kanada i Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, prof. dr. Zećir Ramčilović je dobio još jednu bitku u borbi za istinu i pravdu po pitanju genocida u Srebrenici i drugih netačnih navoda u udžbenicima Historije u Republici Sjevernoj Makedoniji.


Imenovani profesor Ramčilović zajedno sa Institutom vodi kontinuiranu borbu u ispravljanju namjernih ili nenamjernih pogrešno navedenih sadržaja u različitim publikacijama, posebno u udžbenicima historije.

Tim povodom, borba je urodila plodom jer je njegov zahtjev dobio epilog, odnosno Komisija za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije je "utvrdila uznemiravanje" na osnovu etničke pripadnosti i religije ili vjerskog uvjerenja u oblasti obrazovanja. U svom Mišljenju Komisija pored obrazloženja obavezuje Ministarstvo za obrazovanje i nauku Republike Sjeverne Makedonije da u saradnji sa Pedagoškom službom izbriše i revidira odreÄ‘ene stavove po pitanju Bošnjaka i Bosne i Hercegovine navedene u obrazloženju. Od Ministarstva se traži da "postupi i odstrani povredu prava jednakosti u roku od 3 mjeseca".

Ovo su neki od nastavnih sadržaja koji će biti uklonjeni ili revidirani, koji treba da se izbrišu: 

- "Nakon krvavog građanskog rata i nakon Dejtonskog sporazuma (1995. g.), nezavisnost BiH bila je međunarodno priznata."

Zatim u drugom udžbeniku treba se izbrisati i sljedeća rečenica: 

- "U Bosni i Hercegovini, nakon raspada SFRJ, isto tako, vršio se meÄ‘usobni genocid izmeÄ‘u katolika, pravoslavnih i muslimana, itd." 

Kao u prvom slučaju kada se zanemaruje da je Bosna i Hercegovina meÄ‘unarodno priznata nakon referenduma 29. februara i 1. marta 1992. i primljena u članstvo Ujedinjenih nacija 22. maja 1992., te da je na nezavisnu državu izvršena agresija. Tako i u drugom slučaju očigledna je namjera za relativizaciju i izjednačenje zločinaca sa nevino ubijenim, iako sa presudom MeÄ‘unarodnog suda za ratne zločine utvrÄ‘eno je da u Bosni i Hercegovini izvršen udruženi zločinački poduhvat i samo genocid nad Bošnjacima. Dok konačno iz udžbenika će biti izbrisani i sadržaji iz književnih djela, kao što su subjektivni navodi Iva Andrića u romanu "Na Drini ćuprija".

Da bi izgradili kvalitetan ljudski potencijal neophodno je osloboditi udžbenike od laži i mitova koji stvaraju predrasude i pogrešnu percepciju o sebi i drugima.

Ovo jeste veliki uspjeh, upućujemo čestitke profesoru Ramčiloviću na zapaženim netačnim navodima u udžebenicima historije, i uspjehu da se uklone, kako bi buduće generacije sticale znanje na istini.

Vijesti: