Vijesti

Kanada priznala BiH


O7. O4. 2022. 

Povodom 30 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države.

Poruka iz ove prijateljske države - Bosna i Hercegovina će i dalje biti nepokorena i ponosna država. Kanada je najbolji dokaz da uspješna Bosna i Hercegovina postoji i izvan Bosne i Hercegovine. Na dan priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Kanade šaljemo poruku našoj domovini i svijetu - Mi imamo jednu domovinu, svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Bosna i Hercegovina nije samo država, Bosna i Hercegovina je ideja i više od zemlje, i ko to nosi u srcu, bez obzira gdje živjeli, na kojoj strani svijeta, je njen sin i kći. Naša djeca koja rastu u Kanadi uče da ima zemlja Bosna i Hercegovina, njihova domovina i oni to dobro znaju.
Ima Bosne i Hercegovine, i biće je. Ima Bosne i Hercegovine već hiljadu godina i biće je najmanje još toliko. Koliko god da je ubijaju, sakate, napadaju i dijele, koliko god kleveću i šire laži o njoj, koliko god je mrze, ima Bosne i Hercegovine, svakoga dana sve više. Domovina nije samo riječ, domovina je stalna borba za nju ma gdje bili. Glas Bosne i Hercegovine se čuje u Kanadi, zastava Bosne i Hercegovine se vijori u Kanadi. Bosna i Hercegovina nikad nikuda neće otići. 
U danu kada obilježavamo 30 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine želimo podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrÄ‘ene činjenice o genocidu u Srebrenici. U Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U nekim kanadskim školama se izučava genocid u Srebrenici. Kanada je proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U Kanadi se obilježava Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovne i Svjetski dan bijelih traka. 

Hvala Kanada. 

Emir Ramic
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: