Vijesti

Obilježavanje dana ruskih plaćenika u Višegradu je ptvrda da je u agresiji na RBiH učestvovala i Rusija. IGK traži od Tužilaštva BiH procesuiranje ruskih ratnih zločinaca.

Obilježavanje dana ruskih plaćenika u Višegradu je ptvrda da je u agresiji na RBiH učestvovala i Rusija. IGK traži od Tužilaštva BiH procesuiranje ruskih ratnih zločinaca.
 
Današnje sramno obilježavanje je vrijeÄ‘anje žrtava genocida nad Bošnjacima u Višegradu i BiH. Slavljenje ovog dana sijanje je straha, ali i prizivanje novih zločina, kakve su ruski vojnici u periodu od 1992. do 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i regularnim jedinicama Vojske entiteta RS i Srbije činili nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu.
Anticivilizacijsko, dehumanizirajuće, sramno obilježavanje Dan ruskih dobrovoljaca u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom mora biti predmet istrage Tužilaštva BiH. Zločinci iz Ruske Federacije nisu nikada procesuirani za ratne zločine koje su počinili u BiH, iako redovno dolaze u BiH. IGK traži  da Tužilaštvo BiH radi poslove iz svoje nadležnosti, odnosno procesuira ratne zločince, bez obzira na to iz koje države da dolaze.
IGK podsjeća da su ruski dobrovoljci, bili vojnici iz Ruske Federacije koji su se na širem području Višegrada borili na strani Vojske entiteta RS tokom agresije na RBiH, od 1992. do 1995. godine. Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno. Prema zvaničnim podacima Vlade entiteta RS u redovima Vojske entiteta RS od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana. U neposrednoj blizini Jevrejskog groblja, u Trebevićkoj ulici u Sarajevu, novembra 1993. godine osnovan je Treći ruski dobrovoljački odred. Njegov komandant je postao je bivši major Ruske vojske Aleksandar Škrabov. Taj odred je učestvovao u više operacija Vojske entiteta RS. Aleksandar Škrabov je poginuo 4. juna 1994. godine. Pored akcija na sarajevskom ratištu, učestvovao je i u operaciji na Goražde 1994. Odmah poslije pogibije Aleksandra Škrabova, i Treći ruski dobrovoljački odred je prestao da postoji. Nakon raspada ovog odreda Rusi su još jedno vrijeme proveli na Grbavici i Jevrejskom groblju pod komandom četničkog vojvode Slavke Aleksića, a 1995. godine, svi Rusi u Sarajevu uključili su se u jedinicu Beli vukovi SrÄ‘ana Kneževića. Najveći broj poginulih ruskih dobrovoljaca je ukopan na groblju u Donjim Miljevićima kod Sarajeva, a ruski grobovi se još nalaze na Sokocu, u Višegradu, Vlasenici, Priboju, dok je dvadesetak tijela preneseno u Rusiju.
IGK

Vijesti: