Vijesti

IGK dobio odgovor od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonio Guterres po pitanju negatora genocida u Srebrenici profesorice Yukie Ose

19. 04. 2022.
IGK dobio odgovor od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonio Guterres po pitanju negatora genocida u Srebrenici profesorice Yukie Ose

"Negiranje genocida u Srebrenici presuÄ‘enog od strane MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je suprotno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija i predstavlja uvredu za žrtve i preživjele ovog gnusnog zločina".

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} dobio je odgovor od Geralnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u vezi negatora genocida u Srebrenici profesorice Yukie Osa, članice tzv. Nezavisne meÄ‘unarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, imenovane od strane Vlade entiteta RS, 07. 02. 2019. godine.

IGK se pismom obratio Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antonio Guterres sa pitanjem članstva negatora genocida profesorice Yukie Osa u Institutu za obuku i istraživanje Ujedinjenih nacija. U pismo je navedeno da negator genocida ne može biti član ni jednog tijela Ujedinjenih nacija i traženo objašnjenje Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o članstvu profesorice Yukie Osa u bitnom naučno istraživačkom tijelu Ujedinjenih nacija. IGK je u pismu takoÄ‘e naglasio da je negiranje genocida sastavni dio kontinuiteta genocida. 

U odgovoru iz kabineta Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonio Guterres koji je potpisao šef kabineta E. Courtenay Rattray izmeÄ‘u ostalog stoji:

"Želio bih da vam se zahvalim na vašem pismu od 31. januara 2022. godine, upućenom Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Negiranje presuÄ‘enog genocida od strane suda Ujedinjenih nacija nanosi bol Å¾rtvama i preživjelima ovog zločina i podriva napore na prevenciji genocida. U ovom konkretnom slučaju, negiranje genocida u Srebrenici presuÄ‘emog od  MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je suprotno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija i predstavlja uvredu za žrtve i preživjele ovog gnusnog zločina. Neke zemlje su donijele i zakon o krivičnom sankcionisanju negatora genocida. Tokom svog sedamdeset šestog zasjedanja, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je konsenzusom rezoluciju o negiranju holokausta kojom se negiranje odbija i osuÄ‘uje. Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija je 22. juna 2020. izrazilo zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata negiranja genocida. Kulminacija ovih i ranijih rezolucija i akcija meÄ‘uvladinih tijela Ujedinjenih nacija je ustanovila pravilo da je negiranje genocida suprotno principima i ciljevima Ujedinjeni nacija. Mandat profesorice Yukie Ose u Upravnom odboru Instituta Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje (UNITAR) istekao je u decembru 2021. Tokom njenog mandata u Odboru, ni Generalni sekretar Ujedinjenih nacija ni UNITAR nisu bili svjesni učešÄ‡a profesora Ose u akademskoj studiji o genocidu u Srebrenici. Bilo koja studija koja negira genocid u Srebrenici, kako je utvrdio ICTY, mora se shvatiti kao lični stav autora, a ne stav Ujedinjenih nacija".

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: