IGK Saopćenje

 
IGK podnio krivičnu prijavu protiv izvještača Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska s istoka Evrope Danijela Simića zbog negiranja genocida. 
 
U reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju dogaÄ‘aja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić je napisao: "Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, Republika Srpska”. 
 
Navedena reakcija osumnjičenog negatora genocida je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije.
 
Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom tviter nalogu.
 
U obrazloženju prijave IGK je izmeÄ‘u ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja meÄ‘unacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrÄ‘en pravosnažnim presudama meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u 'Službenom glasniku BiH', broj: 46/21). Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.
 
IGK smtara da postoji osnovana sumnja da je u navedenom djelovanju Danijela Simića, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviÄ‘ene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}