Vijesti

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje vlasti države Republike Srbije

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuÄ‘uje vlasti države Republike Srbije koji u kontinuitetu tri decenije, od zločinca Slobodana Miloševića do aktuelnog predsjednika Aleksandra Vučića, vrše političku i vojno-policijsku agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i njene graÄ‘ane. Nad graÄ‘anima Bosne i Hercegovine se kontinuirano sprovode raznovrsni oblici nasrtaja, zatvaranja, zlostavljanja po zloglasnim logorima smrti, silovanja, zločina, progona i pogroma, uključujući i genocid nad Bošnjacima. Uz sve to lažne optužbe protiv graÄ‘ana Bosne i Hercegovine, granična presretanja, hapšenja, držanje u beogradskim kazamatima i političke sudske procese koje srpski režim u sprezi sa bosanskim pravoslavcima na čelu sa Miloradom Dodikom, separatistima i kriminalcima sa američke crne liste, režiraju pred režimskim sudovima u Beogradu. Što jeste najbolji pokazatelj da državni organi Republike Srbije vrše sve oblike agresije nad meÄ‘unarodno priznatom državom Bosnom i Hercegovinom i njenim graÄ‘anima koji se ne uklapaju u plan velike Srbije.

Ranije lažne optužbe i hapšenje Ilije Jurišića, zatim lažne potjernice protiv nekadašnjeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine akademika prof. dr. Ejupa Ganića i generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, komandanta Nasera Orića, te hapšenje pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića, Osmana Osmanovića, Edina Vranja, srebreničke, zvorničke grupe..., najbolji su pokazatelj da su krajnje namjere Republike Srbije i njihovih poslušnika i izvoÄ‘ača zločinačkih i političkih radova u Bosni i Hercegovini, revizija sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u cilju izjednačavanja zločinca i žrtve.

Potvrda tome je upravo da je danas Viši sud u Beogradu osudio pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića kaznom zatvora od deset godina, i to nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suÄ‘enje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020.

Prvo, državni organi Republike Srbije nedvosmisleno pokazuju da ne poštuju suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine i meÄ‘udržavne potpisane ugovore izmeÄ‘u država Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Da poštuju meÄ‘unarodne i meÄ‘udržavne sporazume, Viši sud u Beogradu ne bi sudio bosanskim državljanima Osmanoviću i Imamoviću, ni drugim državljanima Bosne i Hercegovine, već ako postoji sumnja ili optužnice predmet (i predmete) bi ustupili Sudu Bosne i Hercegovine, što su tražili zvaničnici države Bosne i Hercegovine.

Tvrdimo, bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine Mujanović i Osmanović su potpuno nevini ljudi, nisu počinili bilo kakva zlostavljanja niti ratni zločin nad bilo kome pa ni nad onima koje je srpski režim angažovao da bar nekoga lažno svjedoče. 

Pozivamo pravosudne organe Republike Srbije da budu na strani nevinih ljudi, istine i pravde, a ne političkih diletanata koji su okrjeli u kriminalu, pljački i zločinima, i koji se mogu održati na vlasti širenjem mržnje i straha. Zahtjevamo bez odlaganja da oslobode Mujanović i Osmanović, ili njihovi predmeti uruče Sudu Bosne i Hercegovine.

Zahtjevamo od svih političkih faktora u vlasti, pojedinaca i stranaka, koji zastupaju interese države Bosne i Hercegovine, da ne dopsute ponižavanje države Bosne i Hercegovine i njenih građana. Ukoliko režim Republike Srbije ne odsutane od politike siladžijstva i agresije prema bosanskoj državi i građanima, da do daljneg zamrznu sve odnose sa Republikom Srbijom.

Ukoliko pojedinci i stranke u vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzmu sve nužne radnje da zaštite državu i graÄ‘ane, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) pokrenut će široku kampanju koji će se odraziti na predstojeće izbore.

Vijesti: