Vijesti

IGK dobio odgovor od Visokog predstavnika u BiH na pismo povodom skanadaloznog prisustva presuđenog ratnog zločinca na obilježavanja Dana Opštine Srebrenica.

 

28. 05. 2022.
IGK Saopćenje
IGK dobio odgovor od Visokog predstavnika u BiH na pismo povodom skanadaloznog prisustva presuÄ‘enog ratnog zločinca na obilježavanja Dana Opštine Srebrenica.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem ga poziva da smijeni načelnik Općine Srebrenica Mladena Grujičića, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca. U pismo izmeÄ‘u ostalog stoji: "Pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuÄ‘ivan za ratne zločine na Kosovu, bio je 'VIP' gost na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Onaj ko negira meÄ‘unarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuÄ‘eni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve graÄ‘ane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici“.

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta poslanog Emiru Ramiću, direktoru IGK izmeÄ‘u ostalog piše: “ Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuÄ‘enim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim dogaÄ‘ajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. ÄŒvrsto sam uvjerenje da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za graÄ‘ane BiH može graditi samo uz meÄ‘usobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati”.

Podsjećamo da pozicija načelnika općine Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unbarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja  idejne tvorce i realizatore genocida smatrate herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: