Vijesti

Jednoglasno usvojenim rezolucijama Kanadskog parlamenta iz 2010 i 2015 godine, 11. juli se svake godine u Kanadi obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

11. 07. 2022.

IGK Saopćenje

Jednoglasno usvojenim rezolucijama Kanadskog parlamenta iz 2010 i 2015 godine, 11. juli se svake godine  u Kanadi obilježava kao MeÄ‘unarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.


Genocid u Srebrenici je utvrÄ‘en u presudama meÄ‘unarodnih sudova, što je Kanada priznala svojim parlamentarnim rezolucijama i o tome nema diskusije. O sudskim, historijskim i naučnim činjenicama, ali i o parlamentarnim rezolucijama  nema diskusije, U presudama meÄ‘unarodnih sudova jasno piše da su institucije entiteta RS, njihova vojska i policija počinile genocid. Nastanak entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne agresije i genocida opisanih u presudama meÄ‘unarodnih sudova.

Kanada je to potvrdila. Ali Kanada je i osudila secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje. Ideje o podjeli BiH moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje mira u Evropi, svijetu, to je pitanje elementarne pravde i etičnosti u čijem odgovoru učestvuje Kanada. IGK osuÄ‘uje svako poricanje genocida i potiče Kanadu i sve države članice UN da poduzmu mjere za sprečavanje poricanja, uključujući razvoj obrazovnih programa koji će buduće generacije usaditi poukama iz genocida u Srebrenici kako bi se spriječili budući genocidi. IGK naglašava i bitnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i dostojanstvenog pokopa te nadalje poziva na nastavak procesuiranja svih odgovornih za genocid. IGK kontionuirano poziva Kanadu i sve država da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju dogaÄ‘aji nalik onim iz Srebrenice 1995. godine.
27. godišnjica od genocida u Srebrenici se obilježava širom Kanade. Mnoge kanadske pokrajine i največi gradovi su izdali proklamacije koji se 11. juli potvrÄ‘uje kao MeÄ‘unarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Od ovogodišnjih pokrajinskih proklamacija izdvajamo proklamaciju premijera pokrajine Nova Škotska koji je napisao: "Divim se posvećenosti Instituta za istraživanje genocida Kanada i bosanske zajednice u Kanadi podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici”. 
Od proklamacija kanadskih gradova izdvajamo Toronto. Proklamacijom gradonačelnika Toronta, 11. juli je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Kao čovječanstvo moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem. U največem kanadskom gradu Torontu se lekcija o agresiji i genocodu uči. Toronto odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i drzavi BiH. TakoÄ‘er, odaje počast kanadskim graÄ‘anima koji su u okviru mirovnih operacija u BiH žrtvovali svoj život da bi zaštitili, očuvali i ojačali državu BiH. Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić se zahvalio gradonačelniku Toronta, John Tory na kontinuiranoj podršci nezavisnosti i državnosti BiH i posebno na kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici.
Pored Toronta gradonačelnici kanadskih gradova: Hamilton, London, St. Catharines, Edmonton i Calagary su izadli proklamacije povodom 27. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Uoči 11. jula historijski zaštitni simboli Hamiltona su osvijetljene zelenom bojom u znak odavanja pijeteta žrtvama genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. Historijski elektronski simbol Hamiltina je uoči 11. jula u zelenoj i bijeloj boji u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarboj ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.
High Level Bridge u Edmontonu je uoči 11. jula osvijetljen bojama zastave BiH.

 
Kanadski parlament je 2010. godine jednoglasno usvojio rezoluciju Briana Massea M-416, kojim je priznat genocid u Srebrenici i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. 2015. godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog za priznavanje mjeseca aprila kao mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznaje Kanadski parlament, uključujući genocid u Srebrenici.Grad Windsor je odao počast žrtvama genocida Srebrenici spomenikom u Jackson Parku – prvim zvaničnim spomenikom žrtvama genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine. 2019. Brian Masse, član Parlamenta Kanade podnio je parlamentarnu peticiju e-1837, pozivajući kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U nekim kanadskim školama i fakultetima studenti proučavaju genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: