Vijesti

NAZADOVOLJSTVO I ZABRINUTOST POVODOM USVAJANJA PRIJEDLOGA USTAVNIH PROMJENA OD STRANE GRUPE POLITIÄŒKIH STRANAKA

 

NAZADOVOLJSTVO I ZABRINUTOST POVODOM USVAJANJA PRIJEDLOGA USTAVNIH PROMJENA OD STRANE GRUPE POLITIÄŒKIH STRANAKA

 

Graðane Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi za državu Bosnu i Hercegovinu vežu ljubav i patriotizam, a odgovorne politièare i politièke subjekte u Bosni i Hercegovini bi trebala vezati subjektivna, objektivna, politièka i moralna odgovornost.


U svojim dokumentima za promjenu Dejtonskog ustava Bosne i Hercegovine {Zakljuèci KBSA sa Nauènog skupa maja 2005. godine u Torontu, Deklaracija KBSA za ustavne promjene, Apel KBSA graðanima Bosne i Hercegovine povodom ustavnih promjena i Saopštenje KBSA povodom ustavnih promjena}, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA, www. bosniak.org} jasno precizirao vlastiti stav da je Dejtonski ustav Bosne iercegovine nefunkcionalan, neracionalan i nedemokratski. KBSA je naglasio da se svi preogovori o buduæosti Bosne i Hercegovine moraju voditi javno i transparentno, uz nadzor graðana Bosne i Hercegovine. O sudbini Bosne i Hercegovine ne mogu odluèivati pojedinci ili politièki faktori koji su produkovali agresiju i genocid. U svojim dokumentima KBSA podvlaæi da politièki interesi graðana Bosne i Hercegovine nisu i ne mogu biti podijeljeni na odvojene nacionalne interese. Dijeljenjem jedinstvenih interesa graðana Bosne i Hercegovine na odvojene nacionalne interese, vrši se podjela jedinstvenog tkiva Bosne i Hercegovine na nacioanalne teritorije, što na kraju znaèi raspad bosanskohercegovaèkog društva i države.


Pod tim ocjenama i motivima, KBSA je od svih politièara i politièkih faktora u i van Bosne i Hercegovine zatražio da ozbiljno pristupe ustavnim promjenama. KBSA traži da se država BiH uèini funkcionalnijom, racionalnijom i demokratskijom.


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike izražava nezadovoljstvo i zabrinutost oko usvajanja prijedloga ustavnih promjena od strane grupe politièkih stranaka. Prijedlog ustavnih promjena nekoliko politièkih partija koji je uraðen iza leða javnosti i koji æe biti usvojen bez javne rasprave i po hitnom postupku nije na tragu zahtijeva KBSA. Isti prijedlog nije ni na tragu Èigaške, bošnjaèko-hrvatske deklaracije o ustavnim promjenama.
Prema navedenom prijedlogu ustavnih promjena u nadležnostima institucija države nema vojske i policije. To znaèi da Republika Srpska neæe prihvatiti kao ustavnu obavezu ono što je Skupština Republike Srpske pod pritiskom meðunarodne zajednice veæ prenijela na državu.


KBSA smatra da navedeni sporazum o ustavnim promjenama nije izraz demokratske procedure i volje, jer su u njemu zanemareni graðani Bosne i Hercegovine. Uski krug politièkih lidera ni u mnogo razvijenijim demokratijama od bosanskohercegovaèke, ne može biti kompetentan da odluèuje o sudbonosnom pitanje svake države i društva {ustav je najsudbonosnije pitanje svake demokratske države i društva}. Èovjek odnosno graðanin i dalje ostaje nekonstitutivan u Ustavu BiH. Podržavljeni entiteti i dalje ostaju države u državi. Bosanskohercegovaèko društvo i država ostaju kao nejedinstveno politièko, ekonomsko i kulturno tkivo.


Obezbjeðenjem entitetskog glasanja u Paralementarnoj skupštini Bosne i Hercegovine veæ podržavljeni entiteti æe biti potpuno zaštiæeni i još više æe cementirati genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od predstavnika politièkih stranaka, gubi svoj politièki smisao jer se zastupnici u njemu razvrstavaju po entitetskoj pripadnosti. "Veæinsko glasanje u Predstavnièkom domu iziskuje minimalan broj glasova od èlanova iz entiteta. Predstavnièki dom æe uložiti maksimalne napore da obezbijedi da veæina ukljuèuje ne manje od jedne treæine poslanika ili èlanova s teritorija svakog entiteta." Ovaj stav je jasan i znaèi da Predstavnièki dom glasa entitetski. Praktièno sve odluke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donose se entitetski, uz dodatno etnièko glasanje u Domu naroda. To znaèi da se niti jedna odluka ne može donijeti u Paralamentarnoj skupstini Bosne i Hercegovine dok je posebno ne usvoje zastupnici iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Odluèivanje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je entitetski paritetno i konsenzusno. Svaki entitet ima jedan glas bez obzira na broj stranaèkih predstavnika. Parlamentarna skupština nije jedinstveno zakonodavno tijelo veæ se sastoji iz entitetskih dijelova. Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine "preseljavaju" svoje entitetske parlamente u državni i iza njega nastavljaju djelovati. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine koji se sastoji iz predstavnika politièkih stranaka gubi svoj politièki smisao jer se predstavnici u njemu razvrstavaju po entitetskoj pripadnosti. Svaki entitet može blokirati donosenje zakona i odluka.


KBSA smatra da predloženim ustavnim promjenama država BiH ne može da funkcioniše. BiH se udaljava od evroatlanskih integracija. Paritetno entitetsko glasanje u kojem jedan glas imaju zastupnici Republike Srpske, a jedan glas zastupnici Federacije Bosne i Hercegovine, praktièno direktno ugrožava princip ravnopravnosti naroda. S obzirom na faktièku nacionalnu strukturu u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine, to se svodi na to da Srbi imaju jedan glas, a Bošnjaci i Hrvati zajedno jedan glas. Hrvati su dodatno u podreðenom položaju jer nije teško izbrojati da æe u Predstavnièkom domu biti manjina. Opstrukcija povratka u Republiku Srpsku, koja je bila strateška politièka odluka, sada æe dobiti ustavnu legalizaciju.


KBSA smatra da neæe biti moguæe u buduænosti jaèati državu, jer se ovim ustavnim aranžmanima entiteti premještaju u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj smanjivanja nadležnosti entiteta ojaèat æe entitete u Parlamentarnoj skupštini, jer je on ustrojen kao mehanièki spoj entitetskih predstavnika. Entiteti æe svoje interese prebaciti u Parlamentarnu skupštinu i izbjeæi moguæim domaæim i stranim pritiscima. U Parlamentarnoj skupštini oni æe biti ustavom zaštiæeni. Parlament Bosne i Hercegovine neæe djelovati kao predstavnièko tijelo politièkih stranaka i u njemu æe se izgubiti razlièitost politièkih interesa koja je inaèe u svim zemljama motor razvoja i demokracije. I ono malo garancija što je država Bosna i Hercegovina imala Dejtonskim ugovorom sada nestaje. Nestaje i garancija meðunarodnih jamaca koji su supotpisnici ugovora, jer æe se ustavne promjene ovog puta donijeti bez meðunarodne zajednice.


Na kraju KBSA smatra da prihvatanjem modela ustavnih promjena zasnovanog na principima Dejtonskog ustava, postojeèa ustavna podjela Bosne i Hercegovine na podržavljenje entitete se legitimira, èime se stvaraju ustavne pretpostavke za disoluciju Bosne i Hercegovine i otcjepljenje Republike Srpske. KBSA još jednom poziva sve odgovorne politièare i politièke subjekte da poslušaju glas naroda i da u ustavne promjene ukljuèe sve graðane Bosne i Hercegovine.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: