Vijesti

Predmet: Sastanak eminentnih osoba, gradana Bosne i Hercegovine, koji zive i rade ti Njemackoj,dana 27.08.2022.godine u Frankfurtu

MINIST ARSTVO VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE

Musala 2

71000 Sarajevo Bosna I Hercegovina

 

Predmet: Sastanak eminentnih osoba, gradana Bosne i Hercegovine, koji zive i rade ti

Njemackoj,dana 27.08.2022.godine u Frankfurtu

 

U subotu 27. augusta 2022.godine u Frankfurtu na Majni odrzan je skup eminentnih osoba, gradana Bosne i Hercegovine, koji zive i rade u Njemackoj. Na skupu su prisustvovale istaknute licnosti, izmedu ostalih i clanovi Njemackog parlamenta Adis Ahmetovic i Boris Mijatovic. Bosanskohercegovacku diplomatiju su predstavljali Began Muhic (Generalni Konzul BiH u Njemackoj), Visnja Loncar (Generalna Konzulica BiH u Njemackoj), Edina Jusufovic (Konzulica BiH u Njemackoj, kao i Dalibor Jurkic (Pocasni Konzul Gvineje u BiH). Skupu su takoder prisustvovale istaknute licnosti iz svijeta sporta, Vahid Halilhodzic i Adnan Catie. Medu intelektualcima su, izmedu ostalih bili prisutni Prof. Vahudin Zugor,Prof.Azim Causevic, Dr. Edvin Destanovic, Dr. Damir Smajlovic,Dr.Esnaf Begic, Dr.Amira Mezetovic,Dr.Amra Hodzic,Dr. Emina Kopic, Dr.Azir Kopic, Dr.Adnan Mahmutovic iz Svedske,Dr. Damir Softic,Dr.Elvir Ramic,Dr.Samir Smajic,Dr.Midhat Dizdarevic,Dr.Adis Basara,Amina Smajic advokatica,Omer Halilhodzic dizajner u VW,Kenan Kovacevic inzinjer,Adis Tanovic ekonomista,Advija Ibrahimovic visoka medicina, Husein Peratovic pravnik, Meho Kapo arhitekta iz Svedske i Alden Pervan (magistar medunarodnog i europskog prava). Putem Video-linka prisutnima su se obratili Dr.Faris Vehabovic (sudija Europskog suda za ljudska prava) ,Prof.Dr.Emir Ramie (predsjednik instituta za istrazivanje· genocida u Kanadi), Ajla Delkic ispred Washington Council,Dr.Denis Begic iz svedskog Parlamenta,Dr.Mahira Tanovic iz New Yorka plasticni hirurg, Dr.Emir Festic USA, Dr.Nura Festic USA, Dr.Adnan Begovic,Dr.Vedka Begovic, Dr.Sabina Omerhodzic, Dr. Adnan Hadzihasanovic,Dr.Azra Tanovic. lzvrsni Odbor je apsolutnom vecinom usvojio zakljucke u nastavku.

 

Svjesni trenutka historijskog znacaja i pozicije Bosne i Hercegovine kao medunarodno priznate drzave, ravnopravne clance Ujedinjenih ·Nacija, mi, istaknuti intelektualci, doktori nauka, akademici, inzinjeri i drugi istaknuti clanovi bosanskohercegovackih udruzenja izvan Bosne i Hercegovine, gradani Bosne i Hercegovine koji zive izvan matice, danas smo prisutni na skupu u Frankfurtu na Majni, zalazemo se za:

 

Suverenu, medunarodno priznatu i cijelovitu Bosnu i Hercegovinu; Demokratsku, modemu inaprednu drzavu utemeljenu na vladavini prava;

Europsku Bosnu i hercegovinu, utemeljenu na medunarodnim ljudskim pravima i slobodama u sklopu konvencije Ujedinjenih Nacija 1 svim europskim konvencijama i protokolima o ljudskim pravima i slobodama;

Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih gradana i naroda, sa uz1vanjem potpunih gradanskih i ljudskih prava i sloboda, po uzoru na druge drzave Europske Unije;

Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu clanicu Europske Unije i NATO-a.

Bosnu i Hercegovinu u kojoj ce se ustavne i izbome reforme izvrsiti i implementirati na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u skladu sa svim relevantnim presudama Europskog

 

 

 

Mendelssohnstrasse 69, 60325 Frankfurt/M, Tel: (+49 69) 907 486 40, Fax: (+49 69) 907 486 427


suda za ljudska prava (Sejdic-Finci, Pilav, Zomic, Pudaric Ii Slaku) sto 6e ujedno i sprijeciti diskriminirajuce favoriziranje etnickih konstituentnih grupa.

 

 

Ohrabreni smo informacijom i zahvalni aktuelrioj vladi Savezne Republike Njemacke na inicijativi za izmjene i dopune legislative koja regulise mogucnost dobijanja njemackog drzavljanstva bez potrebe odricanja drzavljanstva Bosne i Hercegovine.

 

Mi gradani Bosnc i Hcrccgovine, nastanjeni izvan Bosne i Hercegovine energicno osudujemo neprincipijelno nametanje izbomog zakona Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika koji bi gradane Bosne i Hercegovine doveo u neravnopravan polofaj, koji bi doveo do jos veceg produbljivanja etnickih podjela na ustrb gradanskog koncepta.

 

Upucujemo inicijativu nadleznim institucijama Bosne i Hercegovine, predsjednistvu Bosne i Hercegovine, Vijecu Ministara i Parlamentamoj Skupstini Bosne i Hercegovine za formiranje ministarstva za domicilno bosanskohercegovacko stanovnistvo, nastanjeno izvan Bosne i Hercegovine, ili u okviru ministarstva za ljudska prava i izbjeglice osnaziti odjel za domicilno bosanskohercegovacko stanovnistvo, nastanjeno izvan Bosne Hercegovine, koji bi kontinuirano radio na jacanju institucionalnih veza bosanskohercegovackog iseljenistva sa institucijama Bosne i Hercegovine, u cijoj strukturi bi bili ukljuceni gradani Bosne i Hercegovine koji zive izvan njenih granica.

 

Predlazemo vladi Savezne Republike Njemacke da operativno implementira principe usvojene u rezoluciji Bundestaga.

 

Predlazemo CIK-u Bosne i Hercegovine i zakonodavnim organima Bosne i Hercegovine da se omoguci glasanje na birackim mjestima u svim vecim gradovima gdje zive domicilni bosanskohercegovacki stanovnici, nastanjeni izvan Bosne i Hercegovine, da ambasade BiH putem Ministarstva Vanjskih Poslova zemlje prijema iznade mogucnost danasi gradani mogu glasati u zemlji prijema. Molimo das se oformi centralni registar biraca izvan Bosne i Hercegovine kako bi smo imali tacne brojeve o iselenistvu.

 

Apelujemo na gradane koji zive izvan Bosne i Hercegovine da zajedno radimo na projektima koji ce imati za cilj ocuvanje matemjeg jezika i kultumog identiteta gradana Bosne Hercegovine.

Vijesti: