Vijesti

KANADSKE VLASTI DE FACTO STAVLJAJU DRŽAVU BiH U KANDŽAMA “VELIKE SRBIJE”

 

KANADSKE VLASTI DE FACTO STAVLJAJU DRŽAVU BiH U KANDŽAMA “VELIKE SRBIJE”

                   

Visoko uvaženi Stephen Harper, Prvi Ministar Kanade,

Uvaženi Maxime Bernier, Ministar vanjskih poslova

Dragi g. Prvi ministre:
Dragi g. Ministre:

Želio bih prvo da se u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zahvalim
Uredu Prvog ministra Kanade, za ažurnu potvrda primitka našeg pisma od 22. avgusta 2007., pažljivog pregleda istog kao i potvrdu da će to isto biti uraÄ‘eno od strane Uvaženog Maxime Bernier-a.
Uredu Ministra vanjskih poslova, koji je zatražio od g. Leigh Sarty-a da odgovori na naše pismo.

KBSA nije zadovoljan sa odgovorom Kanadske vlade na prvo pismo


MeÄ‘utim, odgovor koji smo konačno dobili od g. Leigh Sarty-a ostavio nas je u nelagodi, i još jednom potaknuo duboke zabrinutosti zbog onoga što smo mi, kanadski državljani, već suviše dugo svjedoci da dolazi od strane naših odgovarajućih federalnih organa i svemoćne državne uprave zadužene za državne smjernice.

Naše pismo, priložena "Nota o osnovama kršenja UPU Konvencije", kao i priloženi eksponati, su jasno, nedvojbeno iznijeli i obrazložili problematiku, pitanja i što mi tražimo od naše federalne državne vlasti shodno našim kanadskim najozbiljnijim obvezama koje dolaze sa našim kanadskim insistiranjem da budemo u PIC SB (dodatno uz Veliku Britaniju), i koje su, u ovom slučaju, komplementarne obvezama prema UPU Konvenciji gdje su isti problemi vezani za PIC SB samo izbili na površinu.

Kanada ima dužnost da reaguje protiv napada na suverenitet, ustavni poredak, teritorijalni integritet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine


Mi cijenimo jamstvo iz 2. stavka u pimu g. Sarty-a, da Canada Post jedino održava službene odnose sa
BiH poštanskom organizacijom odreÄ‘enom na državnom nivou. MeÄ‘utim, ono što slijedi u 3. stavku njegovog pisma je:

a) ponavljanje informacija koje mi sami ne samo da već dobro poznajemo već smo ih mi sami napisali/izložili u našem pismu u uvodu i opisu problema (šta je odreÄ‘eno na državnom nivou BiH, nadležnost/ovlast, unutarnja organizacija itd., prema meÄ‘unarodnoj i unutarnjoj/domaćoj poštanskoj službi a koja potiće iz BiH entiteta RS);

b) 'čudan', da tako kažemo, 'zaokret od 180 stupnjeva' (skretanje s tračnica, zbunjivanje?) u vezi što je 'smjer' problema, pišući o Kanada-prema-BiH poštanskom saobraćaju, dok naši priloženi "Nota o osnovama krsenja UPU Konvencije" i eksponati jasno i nedvojbeno koji drsko sabotira suverenitet, ustavni poredak, teritorijalni integritet meÄ‘unarodno priznate države Bosne i Hercegovine.
da je riječ o BiH (iz entiteta RS)-za-Kanadu meÄ‘unarodnom poštanskom saobraćaju i gdje Kanada (Canada Post), potpisnica UPU Konvencije ne reaguje na kršenje Konvencije, a kršenja se odnose na egzaktno onu materiju na koju Kanada ima dužnost da reaguje shodno želji da bude u PIC SB (ne dozvoljavanje akata protiv/napada na suverenitet, ustavni poredak, teritorijalni integritet meÄ‘unarodno priznate države Bosne i Hercegovine).

c) u potpunosti ignoriranje/ne pominjanje onoga što smo tražili u našem pismu (str.1, t. 1-3), a koje mi vidimo kao namjerno ne obaziranje na još jednu perfidnu, sistematsku sabotažu, poniženje itd. ne samo BiH i njenog naroda već, što bi se očekivalo da bude (?), i PIC SB i njegovog Visokog predstavnika (osim ako …?). I pri tome je ovaj slučaj jasan i jednostavan da se na nj reagira i ispravi.

Imajući u vidu gore navedeno, nadam se da ćete razumjeti našu ozlojeÄ‘enost prema slijedećoj završnoj opaski iz pisma g. Sarty-a:

"Nadam se da ovo razjašnjava situaciju i pomaže izbjegavanju ma koje buduće zabune"

Mi smo, kao dobro informirani kanadski graÄ‘ani, kao i iz našeg vlastitog iskustva na, i o, Parliament Hill-u/Ottawi, dobrano svjesni da federalna tijela/agencije i državne uprave zadužene za državne smjernice, naimenovani u prošlosti sa očevidnim ideološkim i drugim 'neslužbenim' interesima, ili stavovima, izgledaju kao da su de facto saboteri naše legalne političke/izvršne fedralne vlade - na krajnje zaprepaštenje nas graÄ‘ana.

Na osnovi onoga što smo napisali u našem pismu (str. 1, t. 3):

"… 3) Objasnjenje uloge Poštanska korporacija Kanade u ovim UPU kršenjima, imajući u vidu da je Canada Post Pravni Tim upućen u materiju u punoj mjeri od aprila 2007.g."

i imajući u vidu jedini izvor naveden u odgovoru ("FAIT se konzultirao sa Canada Post …"), čini se da prvi dio onoga što zapravo jeste ovdje 'zabuna' je u Canada Post, počevši sa onima koji su bili uključeni u aprilu 2007. Mi ne možemo prihvatiti ovakvo po nama očevidno ignoriranje punog postupanja, bez zbunjivanja, prema jasno i precizno formuliranom problemu, u njihovom (Canada Post) području odgovornosti. Naše kontaktiranje UPU MeÄ‘unarodnog biroa u Bernu samo je potvrdilo da Canada Post ima obvezu da pokrene postupke i/ili mehanizme koji postoje unutar UPI i/ili njenog primjeti MeÄ‘unarodnog biroa kada primjeti i/ili ima uvid u kršenje/nepridržavanje UPU Konvencije od neka druge strane.

S druge starne, mi vidimo glavni dio onoga što zapravo jeste ovdje 'zabuna' u namjernom ignoriranju izloženih problema, a od strane FAIT/EEBD i/ili onoga ko instruira našeg kanadskog Političkog direktora pri PIC SB i našeg Ambasadora u BiH, ovog drugog za njegove sastanke sa OHR i drugim PIC SB Ambasadorima u BiH.

Vanjsko-političke smjerenice Kanada de facto stavljaju BiH u 'Veliku Srbiju', ratnog agresora i vinovnika/izvršioca genocida/ratnih zločina/zločina protiv čovječnosti na BiH

 

Ovo samo dodaje našim pitanjima od duboke zabrinutosti koja su, kao što smo uputili u našem prvom pismu, navedena u Saopćenju KBSA od 19. januara 2007. povodom sastanka kojeg je naše delegacije imala 8. januara 2007. sa tadašnjim EEBD Direktorom i tadašnjim Višim službenikom EEBD odjela za BiH. Pitanja se množe:

- Zašto je, od svih dijelova bivše Jugoslavije, samo BiH 'grupisana' sa Srbijom i Crnom Gorom pod jednim Odjelom kojim rukovodi jedan Viši službenik, dok su svi ostali (Hrvatska, Kosovo [plus Albanja ?!], Makedonija) pod drugim Odjelom kojim rukovodi drugi Viši službenik, a imajući u vidu da je, npr., i Hrvatska takoÄ‘et potpisnik Sporazuma u Dejtonu (cf. Canada's PIC SB), kao i Srbija, a Kosovo je još formalno dio Srbije? Zašto BiH mije grupisana sa Hrvatskom, a Kosovo, Makedonija jesu?

- Kako su gore navedeni EEBD Odjeli i njihovi Viši službenici pod FAIT/"Bilateralni Odnosi", to onda znači da su BiH 'bilateralna' pitanja jedino znana/razmatrana u grupisanju sa 'bilateralnim' pitanjima prema Srbiji i nikako ne mogu biti znana/razmatrana u kontekstu 'bilateralnih' pitanja prema Htvatskoj, premda je Hrvatska postpisnica Dejtona!

- Ko je/su točno Autor(i) ove FAIT vanjsko-političke smjerenice kojom Kanada de facto već stavlja BiH u 'Veliku Srbiju', ratnog agresora i vinovnika/izvršioca genocida/ratnih zločina/zločina protiv čovječnosti na BiH, 'odvaja' BiH od Hrvatske i krši jednako pravo Hrvatske pod Dejtonom vis-à-vis BiH, i čak izvlači Kosovo izvan Srbije ..., i sve to dok Kanada sjedi u PIC SB. Koja dvostrukost!

Još jednom, KBSA i njegovi kanadski graÄ‘ani/državljani traže od nase Vlade Kanade:

1) Da bez odlaganja pokrenu unutar UPU i njenog MeÄ‘unarodnog biroa u Bernu raspoložive procedure/resurse protiv kršenja Konvencije od strane operatora Preduzeće za poštanski saobraćaj RS u državi-članici BiH, a po prethodno podnesenoj dokumentaciji (Dodatni eksponati postoje i mogu takodje biti proslijeÄ‘eni. Mi smo na raspolaganju za pitanja/asistenciju).

2) Da upute
našeg kanadskog Ambasadora u BiH (za njegove sastanke sa OHR i drugim PIC SB Ambasadorima u BiH) i
kanadskog Političkog direktora pri PIC SB (za predstojeći kvartalni sastanak Političkih Direktora PIC SB) da, zajedno sa ostalim članicama PIC SB, traže od OHR da:

i) povuče 2004, 2006, 2007 serije maraka (i odredi rekonfiguriranje elektronskih/elektro-mehaničkih ekvivalenata) izdatih od strane operatora Preduzeće za poštanski saobraćaj RS u državi-članici BiH, koji očigledno krši UPU Konvenciju (ÄŒlan 8, par. 2.2; 3; 3.1; 8.3, 8.5), i koji drsko sabotira suverenitet, ustavni poredak, teritorijalni integritet meÄ‘unarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

ii) osigura da su nove serije maraka (i rekonfiguriranje elektronskih/elektro-mehaničkih ekvivalenata) u skladu sa UPU Konvencijom (Član 8, par. 2.2; 3; 3.1; 8.3, 8.5) i time i suverentitetom, ustavnim poretkom, teritorijalnim integritetom međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, tj.:

i) Jedino "Bosna i Hercegovina" može i mora pisati na markama (i ekvivalentima). Trenutno, to je odsutno u 2004 seriji i elektro-mehaničkim ekvivalentima, a u 2006/07 serijama je štampano u manjem fontu i manje masnom fontu, tj. subordinirano večem i masnijem tekstu "Republika Srpska";

ii) Tekst "Republika Srpska" ne može biti prisutan, shodno UPU Konvenciji;

iii) Jedino što je dopušteno po UPU Konvenciji je već prisutno: mali grafički simbol (<< <<) i tekst u malom fontu (Pošte Srpske) koji upućuje, u skraćenoj formi, na operatora.

iv) Sve gore navedeno u “.. latiničnom alfabetu” shodno ÄŒlanu 8, par. 3.1.

3) Da odvoji FAIT/EEBD BiH 'bilateralni predmet' iz Odjela Srbija i Crne Gora, u smislu napred navedenih razloga (ponovno, mi smo na raspolaganju za dalja naša pojašnjenja, ako je potrebno).

4) ljubazno, sastanak sa Političkim Direktorom pri PIC SB, i razgovor o otvorenim pitanjima kandskog mjesta u PIC SB koja nas duboko brinu.

Na kraju, mi ponavljamo naše razumijevanje za ono što izgleda de facto sabotiranje legalne, izabrane izvršne vlasti, od strane federalnih tijela/agencije i državne uprave zadužene za državne smjernice, naimenovanih u prošlosti sa očevidnim 'Njihovim' ideološkim i drugim 'neslužbenim' interesima, ili stavovima, ali bi 'Oni' trebali znati da mi i mnogi drugi željno očekujemo federalne izbore što je prije moguće.

Međutim, ako napred navedene stavke ne mogu, da tako kažemo, 'prodrijeti' do 'Njih', mi nećemo imati izbora već da uskoro počnemo međunarodnu političku aktivnost i kampanju za uklanjanje Kanade iz PIC SB.

U išÄekivanju Vašeg odgovora, ja Vam se veoma zahvaljujem na Vašoj pažnji i razmatranju.

 

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: