Vijesti

BOŠNJACI USPJEŠNO ŠTITE SVIJET OD PRIMITIVIZMA: POKLONIKA ZLA - SRĐU - KANAĐANI VRATILI S AERODROMA

BOŠNJACI USPJEŠNO ŠTITE SVIJET OD PRIMITIVIZMA: POKLONIKA ZLA - SRĐU - KANAĐANI VRATILI S AERODROMA

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/29116-Propalo-predavanje-Sre-Trifkovia-Vankuveru-Kanada-zabranila-ulazak-negatoru-genocida-BiH.html

Propalo predavanje Srđe Trifkovića u Vankuveru: Kanada zabranila ulazak negatoru genocida u BiH

Brojne bh. organizacije u svijetu reagirale i tražile da se zabrani predavanje Trifkoviću, u čemu su i uspjele

Granična policija na aerodromu u Vankuveru zabranila je ulazak u Kanadu Srđi Trifkoviću, koji je na Univerzitetu Britanska Kolumbija u tom gradu trebao održati predavanje. Njegov dolazak u Vankuver organizirala je Asocijacija studenata iz Srbije.

Odluku da Trifkoviću, poznatom po otvorenom negiranju genocida i zločina u Srebrenici, zabrane ulazak na svoju teritoriju kanadske vlasti donijele su nakon reakcije brojnih organizacija i udruženja bh. građana koji žive u Kanadi, SAD i drugim državama.
 
Protivljenje Trifkovićevom gostovanju na Univerzitetu u Vankuveru iskazali su i Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC), na čijem se čelu nalazi prof. Emir Ramić, te Bosanski akademski krug iz Njemačke, smatrajući da bi njegovo predavanje bilo uvreda za sve one koji cijene ljudski život.

Prof. Ramić jučer je na zvaničnoj internet-stranici IRGC- a zahvalio i čestitao kanadskim imigracijskim vlastima na donošenju odluke da Trifkoviću zabrane ulazak u Kanadu.

- Njegov cilj bio je da širi govor mržnje. Ovo je veliki korak u kanadskoj demokratiji, posebno u smislu zaštite etničkih i vjerskih prava KanaÄ‘ana od opasnih posljedica govora mržnje i poricanja genocida. Svako negiranje genocida u Kanadi i drugim demokratskim zemljama nespojivo je s demokratskim vrijednostima - naveo je prof. Ramić.

Istakao je da istina o zločinima ne dolazi sama i da se za nju treba boriti kako bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate kod međunarodnih sudova i država.

Rezolucija kanadskog parlamenta


- Institut je upoznao kanadsku javnost s agresijom na BiH i genocidom nad Bošnjacima držeći se činjenice da samo naučnoistraživačka valorizacija zločina može doprinijeti njihovom priznavanju. Zahvaljujući tome, kanadski parlament usvojio je Rezoluciju o genocidu i 11. juli proglasio Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH - istakao je Ramić.

Vijesti: