Vijesti

"OSRAMOCENI NAUCNIK"

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/29364-Osramoeni-naunik.html

 

Osramoćeni "naučnik"

Srđa Trifković, koji godinamna besramno ojna po kostima ubijenih Srebreničana, zaustavljen je na kanadskoj graničnoj rampi

(almasahadzic@avaz.ba)

 

SrÄ‘i Trifkoviću, američkom državljaninu srpskog porijekla, koji sebe naziva američko-srpskim intelektualcem, piscem, historičarem, političkim analitičarem, islamologom... imigracione vlasti Kanade prošle sedmice uskratile su gostoprimstvo i s aerodroma u Vankuveru prvim letom vratile ga u državu iz koje je i došao. U SAD.

 

Odluku o zabrani ulaska Trifkovića u Kanadu, gdje je na Univerzitetu Britanska Kolumbija na poziv srpskih studenata trebao održati predavanje, nadležni imigracioni ured donio je nakon što su Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IRGC), koji vodi profesor Emir Ramić, te Bosanski akademski krug iz Njemačke dokumentirali Trifkovićev dugogodišnji angažman na negiranju zločina i genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

 

Ovaj slučaj u domaćim medijima uglavnom je popraćen u formi informacije. S razlogom, jer Trifković nije format intelektualca kojem bi se dala posebna medijska pažnja.

 

Njegova "nauka", naime, uglavnom se svodi na savjetovanje američkog biznismena Miroslava ĐorÄ‘evića, srpskog prestolonasljednika Aleksandra, zločinke Biljane Plavšić, drugovanja s Radovanom Karadžićem, promocije i govore po pravoslavnim hramovima u SAD te nastupe na intelektualnim vašarima po Srbiji na kojima se veliča sve što je srpsko i negira sve što nije.

 

Kanada, država čiji je parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici i 11. juli proglasio Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, otkazivanjem gostoprimstva čovjeku koji omalovažava srebreničke žrtve i tvrdi da se genocid nije dogodio pokazala je koliko drži do ugleda svojih institucija i odluka koje one donose.

 

"Intelektualac" Srđa Trifković, koji godinamna besramno ojna po kostima ubijenih Srebreničana, na kanadskoj graničnoj rampi javno je osramoćen. Uporedo s izbacivanjem iz države, svrstan je uz rame onih koji su genocid činili. Tako to rade države čiji se sistem temelji na provedbi zakona.

 

A što se tiče BiH, vrijeme je da na pravi način valorizira sve organizacije i ljude kakvi su Emir Ramić i mnogi bosanski intelektualci u svijetu koji se, ne štedeći sebe, godinama uspješno bore protiv raznih falsifikatora i negatora istine o zločinima u BiH.

Almasa Hadzic

Vijesti: