Vijesti

Sretan Dan nezavisnosti BiH

 

Sretan Dan drzavnosti BiH

 

Prvog marta 1992. godine na referendumu o nezavisnosti 64 odsto graÄ‘ana dalo je svoj glas za državnu nezavisnost Bosne i Hercegovine. Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine kamen je meÄ‘aš u njenoj historiji. On je višestruko odredio budućnost  Bosne i Hercegovine, odredio je zbivanja koja sadrže potenciju konačnog razrješenja historijskoga bića Bosne i Hercegovine. Referendum je bio legalan i legitiman čin, i njegov rezultat nije bio nasilje nad bilo čijom voljom, nego jedini civiliziran način rješavanja spornih političkih pitanja, a rezultat referenduma bio je logična posljedica agresorsko – genocidne politike Srbije i diktature Slobodana Miloševića i njegovih istomišljenika u Bosni i Hercegovini.

 

Bosanskohercegovačke političke snage nisu pokazale sposobnost da pronaÄ‘u to historijsko rješenje koje historija Bosni i Hercegovini diktira i koje je pravno utemeljeno od strane graÄ‘ana Bosne i Hercegovine na referendumu o nezavisnosti. Te snage su umjesto toga prihvatile rješenja koja nacionalne i meÄ‘unarodne političke snage nude. A to je protivno historijskom biću Bosne i Hercegovine, protivno je ideji Bosne i bosanskom duhu, protivno je jedinstvenom bosanskohercegovačkom državnom i društvenom tkivu, protivno je bosanskohecegovačkim graÄ‘anima, njihovim pravima da budu graÄ‘ani jedinstvene, nezavisne, suverene, demokratske Bosne i Hercegovine.

 

Tako graÄ‘ani Bosne i Hercegovine, Bosanci i Hercegovci još žive u iluziji o nezavisnosti svoje države.  U toj iluziji  se bosanskohercegovačkom graÄ‘aninu namjerno protura lažna koncepcija da uopšte nije važno da li Bosna i Hercegovina funkcionira kao nezavisna i suverena država. A, važno je i te kako.

 

 “Bosna i Hercegovina  je izvučena iz područja prava, a onda je njezina nesreća relativizirana. Zato mogu zločinci i agresori da se ismijavaju nad žrtvama, jer se istina o stradanju ne ustanovljava pravno, nego prema dogovorima „lidera“ etničkih grupa, na moralnoj ili humanitarnoj razni, kroz „komisije za istinu“ itd. što je samo daljnje razvlačenje bosanskohercegovačke supstancije po blatu ljudskog cinizma. A to je pak proizvoljnost, tu je sve moguće dogovoriti, pa i na štetu države BiH“ piše prof. dr. Senadin Lavić

 

Zato ovaj 1. Mart i ovaj Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine treba biti podstrek Bosancima i Hercegovcima da sudbinu svoje države uzmu u svoju ruke, da konačno poćnu uživati istinsku nezavisnost, samostalnost i potpunu teritorijalnu jedinstvenost bosanskohercegovačkog društvenog i državnog tkiva, osloboÄ‘enog od paradržavnih tvorevina produkovanih na bazi agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, kreirajući bolju budućnost svoje državne i društvene zajednice. To se može postići jedino vračanjem Bosne i Hercegovine u područije prava.

 

Dragi Bosanci i Hercegovci sretan vam Dan nezavisnosti suverene, nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

 

Emir Ramić

Vijesti: