Vijesti

SMIJEMO LI MI ODSTUPITI I ODUSTATI OD IDEALA PRAVDE?!

 

SMIJEMO LI MI ODSTUPITI I ODUSTATI OD IDEALA PRAVDE?!


KO TO SMIJE ODSTUPITI OD TOGA?!
KAKO SE PONASAMO PREMA PRAVDI TAKO CE NAMA SUDITI HISTORIJA! ZNATE LI TO?

Prvo Nirnbersko nacelo je planiranje, pripremanje, zapocinjanje i vodjenje rata je zlocin protiv mira.
Drugo Nirnbersko nacelo sankcionise zlocine protiv covjecnosti u koje ulaze ubijanja, istrebljenja, deportovanja, tortura i druga masovna zlodjela, te progoni na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj,i politickoj osnovi.Odgovorni su ne samo neposredni izvrsioci tih zlocina, vec i ono koji ih pripremaju, planiraju, zagovaraju i pozivaju.

Zlocin u BiH od 1992 - 1995 smatra se najvecim holokaustom koji se ponovio u Evropi nakon pedeset godina od Drugog svijestkog rata. Sam zlocin i njegove posljedice ne moze ostaviti na miru humane i demokratski usmjerene ljude u BiH, njenom okruzenju, Evropi i svijetu.


Deset godina nakon pocinjenog zlocina mnogo toga u odnosu na istinu i pravdu, jos uvjek nije rasvijetljeno ni sanscionisano.


Puna istina o zlocinu moguca je onda kad se pred Haski tribunal izvedu Radovan Karadzic kao politicki inspirator zlocina i Ratko Mladic kao vojni izvrsilac.


Ne moze se govoriti o zastiti ljudskih prava sa kredibilitetom kad se soucavate sa nedostatkom dosljednosti i hrabrosti koje pokazuju odredjene politicke vodje u BiH i medjunarodnoj zajednici po pitanju ratnih zlocina u BiH.
Kada vodje u historiji povedu narod u civilizacijsko posrnuce onda se i sam narod treba okrenuti samoosvjescenju.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: