Vijesti

SAOPÅ TENJE ZA JAVNOST KBSA POVODOM PRIJEDLOGA USTAVNIH PROMJENA

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST KBSA POVODOM PRIJEDLOGA USTAVNIH PROMJENA

 

Građane Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi za državu Bosnu i Hercegovinu vežu ljubav i patriotizam, a odgovorne političare i političke subjekte u Bosni i Hercegovini bi trebala vezati subjektivna, objektivna, politička i moralna odgovornost.

 

U svojim dokumentima za promjenu Dejtonskog ustava Bosne i Hercegovine {Zaključci KBSA sa Naučnog skupa maja 2005. godine u Torontu, Deklaracija KBSA za ustavne promjene, Apel KBSA graÄ‘anima Bosne i Hercegovine povodom ustavnih promjena i Saopštenje KBSA povodom ustavnih promjena}, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike [ {KBSA}, www. bosniak.org ] je jasno precizirao vlastiti stav da je Dejtonski ustav Bosne i Hercegovine nefunkcionalan, neracionalan i nedemokratski. KBSA je naglasio da se svi preogovori o budućnosti Bosne i Hercegovine moraju voditi javno i transparentno, uz nadzor graÄ‘ana Bosne i Hercegovine. O sudbini Bosne i Hercegovine ne mogu odlučivati pojedinci ili politički faktori koji su produkovali agresiju i genocid. U svojim dokumentima KBSA podvlači da politički interesi graÄ‘ana Bosne i Hercegovine nisu i ne mogu biti podijeljeni na odvojene nacionalne interese. Dijeljenjem jedinstvenih interesa graÄ‘ana Bosne i Hercegovine na odvojene nacionalne interese, vrši se podjela jedinstvenog tkiva Bosne i Hercegovine na nacioanalne teritorije, što na kraju znači raspad bosanskohercegovačkog društva i države.

 

Pod tim ocjenama i motivima, KBSA je od svih političara i političkih faktora u i van Bosne i Hercegovine zatražio da ozbiljno pristupe ustavnim promjenama. KBSA traži da se država BiH učini funkcionalnijom, racionalnijom i demokratskijom.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike izražava nezadovoljstvo i zabrinutost oko usvajanja prijedloga ustavnih promjena od strane grupe političkih stranaka. Prijedlog ustavnih promjena nekoliko političkih partija koji je uraÄ‘en iza leÄ‘a javnosti i koji će biti usvojen bez javne rasprave i po hitnom postupku nije na tragu zahtijeva KBSA. Isti prijedlog nije ni na tragu ÄŒigaške, bošnjačko-hrvatske deklaracije o ustavnim promjenama.

Prema navedenom prijedlogu ustavnih promjena u nadležnostima institucija države nema vojske i policije. To znači da Republika Srpska neće prihvatiti kao ustavnu obavezu ono što je Skupština Republike Srpske pod pritiskom meÄ‘unarodne zajednice već prenijela na državu.KBSA smatra da navedeni sporazum o ustavnim promjenama nije izraz demokratske procedure i volje, jer su u njemu zanemareni graÄ‘ani Bosne i Hercegovine. Uski krug političkih lidera ni u mnogo razvijenijim demokratijama od bosanskohercegovačke, ne može biti kompetentan da odlučuje o sudbonosnom pitanje svake države i društva {ustav je najsudbonosnije pitanje svake demokratske države i društva}. ÄŒovjek, odnosno graÄ‘anin i dalje ostaje nekonstitutivan u Ustavu BiH. Podržavljeni entiteti i dalje ostaju države u državi. Bosanskohercegovaeko društvo i država ostaju kao nejedinstveno političko, ekonomsko i kulturno tkivo.

 

ObezbjeÄ‘enjem entitetskog glasanja u Paralementarnoj skupštini Bosne i Hercegovine već podržavljeni entiteti će biti potpuno zaštićeni i još više će cementirati genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od predstavnika političkih stranaka, gubi svoj politički smisao, jer se zastupnici u njemu razvrstavaju po entitetskoj pripadnosti. "Većinsko glasanje u Predstavničkom domu iziskuje minimalan broj glasova od članova iz entiteta. Predstavnički dom će uložiti maksimalne napore da obezbiedi da većina uključuje ne manje od jedne trećine poslanika ili članova s teritorija svakog entiteta." Ovaj stav je jasan i znači da Predstavnički dom glasa entitetski. Praktično sve odluke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donose se entitetski, uz dodatno etničko glasanje u Domu naroda. To znači da se niti jedna odluka ne može donijeti u Paralamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dok je posebno ne usvoje zastupnici iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je entitetski paritetno i konsenzusno. Svaki entitet ima jedan glas bez obzira na broj stranačkih predstavnika. Parlamentarna skupština nije jedinstveno zakonodavno tijelo već se sastoji iz entitetskih dijelova. Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine "preseljavaju" svoje entitetske parlamente u državni i iza njega nastavljaju djelovati. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine koji se sastoji iz predstavnika političkih stranaka gubi svoj politički smisao, jer se predstavnici u njemu razvrstavaju po entitetskoj pripadnosti. Svaki entitet može blokirati donosenje zakona i odluka.

 

KBSA smatra da predloženim ustavnim promjenama država BiH ne može da funkcioniše. BiH se udaljava od evroatlanskih integracija. Paritetno entitetsko glasanje u kojem jedan glas imaju zastupnici Republike Srpske, a jedan glas zastupnici Federacije Bosne i Hercegovine, praktično direktno ugrožava princip ravnopravnosti naroda.

 

S obzirom na faktičku nacionalnu strukturu u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine, to se svodi na to da Srbi imaju jedan glas, a Bošnjaci i Hrvati zajedno jedan glas. Hrvati su dodatno u podreÄ‘enom položaju, jer nije teško izbrojati da će u Predstavničkom domu biti manjina. Opstrukcija povratka u Republiku Srpsku, koja je bila strateška politička odluka, sada će dobiti ustavnu legalizaciju.  KBSA smatra da neće biti moguće u budućnosti jačati državu, jer se ovim ustavnim aranžmanima entiteti premještaju u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj smanjivanja nadležnosti entiteta ojačat će entitete u Parlamentarnoj skupštini, jer je on ustrojen kao mehanički spoj entitetskih predstavnika. Entiteti će svoje interese prebaciti u Parlamentarnu skupštinu i izbjeći mogućim domaćim i stranim pritiscima. U Parlamentarnoj skupštini oni će biti ustavom zaštićeni. Parlament Bosne i Hercegovine neće djelovati kao predstavničko tijelo političkih stranaka i u njemu će se izgubiti različitost političkih interesa koja je inače u svim zemljama motor razvoja i demokracije. I ono malo garancija što je država Bosna i Hercegovina imala Dejtonskim ugovorom sada nestaje. Nestaje i garancija meÄ‘unarodnih jamaca koji su supotpisnici ugovora, jer će se ustavne promjene ovog puta donijeti bez meÄ‘unarodne zajednice.

Na kraju KBSA smatra da prihvatanjem modela ustavnih promjena zasnovanog na principima Dejtonskog ustava, postojeća ustavna podjela Bosne i Hercegovine na podržavljenje entitete se legitimira, čime se stvaraju ustavne pretpostavke za disoluciju Bosne i Hercegovine i otcjepljenje Republike Srpske. KBSA još jednom poziva sve odgovorne političare i političke subjekte da poslušaju glas naroda i da u ustavne promjene uključe sve graÄ‘ane Bosne i Hercegovine.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: