Vijesti

15 APRIL - DEVETNAESTOGODIÅ NJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

 

15 APRIL - DEVETNAESTOGODIŠNJICA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE


Armija Republike Bosne i Hercegovine {ARBIH} u nemogućim uvjetima se oduprla znatno nadmoćnijim i brojnijim neprijateljima, koji su nadirali izvan granica Republike Bosne i Hercegovine, potpomognuti zločincima iznutra.

ARBIH je vodila odsudna bitka za: vjeru, čast i državu, i nemojmo kriti nepobitne historijske činjenice niti ih se stidjeti, jer se Bošnjaci nemaju čega stidjeti.

ARBIH je obezbijedila životni prostor za Bošnjake i za sve one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom. Ona je obezbijedila da se u Bosni i Hercegovini sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji je dalje pokušavaju uništiti ili destabilizirati i koji čak iz naziva žele izbaciti sve što je bosansko  i hercegovacko.

Aprila 1992. godine Bošnjaci i druge patriote sup o prvi put  poceli borbu za svoju zemlju, za BiH, a više od jednog stoljeća su to činili za tuÄ‘e zemlje i tuÄ‘e interese  širom Balkana i šire. Spominjali su se podvizi hrabrih Bošnjana na: Kavkazu, Austriji, Italiji, MaÄ‘arskoj i drugim zemljama, ali je ta borba bila pod  tuÄ‘om komandom i za nečije "više ciljeve". Bošnjaci su nakon dugog vremenskog perioda bili u prilici da se dokažu u odbrani: vjere, zemlje Bosne i Hercegovine i svih naroda u njoj. Došao je čas u kojem je svako imao priliku dokazati se ili popraviti, jer krvava agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu nije trajala nekoliko dana, već nekoliko godina. U tom vremenskom periodu je bilo prilike za svakoga: za heroje da uÄ‘u u legendu, za kukavice da očeliče, za neopredijeljene i bezlične da se opredijele, za zalutale, da doÄ‘u pameti, za uspavane da se probude.

U tako teškom historijskom trenutku, ARBIH se nije svetila i vraćala istom mjerom za zločine koji su počinjeni nad njihovim narodom i drugim patriotama Republike Bosne i Hercegovine. Ona je pokazala najviši stupanj morala i spremnosti da se bore za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost.


Budimo ponosni što smo bili sudionici herojske odbrane Republike Bosne i Hercegovine i što smo u svoju Bosnu i Hercegovinu ugradili dio sebe, a samo nesavjesni nisu ponosni na svoju časnu borbu.

Zasigurno bi neprijatelji Republike Bosne i Hercegovine bili potpuno poraženi da im njihovi pomagači sa Zapada i Istoka nisu pomagali na razne načine. Embargo na uvoz oružja bio je jedan od poteza kojim nas je Zapad htio prisiliti na predaju! Uprkos tome nije se desio naš očekivani poraz i predaja bez borbe, već smo vodili borbu s kojom se treba ponositi svaki istinski graÄ‘anin Bosne i Hercegovine.

Sve bi to bilo drugačije da Zapad nije potvrdio embargo na uvoz naoružanja.

Bošnjaci su bili izloženi napadu onih koji su se Zapadu predstavljali za one koji i njih čuvaju od islama ili kako to oni kažu "zelene opasnosti".

ARBIH se rodila u krvi i u kricima vlastitog naroda, koji nije imao drugog izbora, nego da se suprotstavi zlu, makar to suprotstavljanje ne imalo zdravu logiku i vrlo malo šanse po aršinima eksperata rata.

Takvi su Bošnajci; sve znaju priznati, osim uspjeha vlastitog naroda i sve znaju spominjati, osim svoje rezultate.

Bosna i Hercegovina je zemlja čuda, zemlja u kojoj su zagarantirana prava svih njenih građana, a najmanje onih koji su se istinski borili za nju.

Danas u Bosni i Hercegovini klasično oružje šuti, ali se vodi teška borba na drugim poljima na kojima imamo sve manje istinskih boraca. Zato svi odgovorni Bošnjaci i patriote iz reda drugih naroda trebaju stalno imati na umu težinu odgovornosti koju su preuzeli na svoja pleća i predano raditi na očuvanju države koja je skupo plaćena!

Moramo mijenjati svoje stavove i predrasude, kako nam svi drugi osim nas žele dobro, te kako su samo drugi sposobni i spremni na žrtvu.

Neka nam je sretan Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine!


Gospodaru, nagradi najboljom nagradom naše šehide i sve istinske borce za BiH.

Vijesti: