Vijesti

Mostarski sabor: Trazi se reforma ustava BiH koja ce ukljucivati hrvatski entitet

Mostarski sabor: Trazi se reforma ustava BiH koja ce ukljucivati hrvatski entitet

 

19. april 2011.

 

Covic: Dvoentitetska BiH nema šansu

 

Detaljna reforma Ustava BiH, koja ce obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i ukljucivati federalnu jedinicu s hrvatskom vecinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda, jedna je od kljucnih tacaka Rezolucije koju je danas u Mostaru usvojio Hrvatski narodni sabor.

 

Rezolucijom se zagovara i izmjena izbornog zakona koja ce garantovati da u vlasti mogu ucestvovati oni koje izabru pripadnici tri konstitutivna naroda.

 

“Hrvati ne žele BiH kao dvoentitetski uredjenu državu, gdje bi Federacija BiH bila bošnjacka, a Republika Srpske (RS) srpska i gdje nema mjesta za Hrvate. Ne želimo da BiH krene tim putem'', rekao je Covic, dodavši ''mi ne želimo BiH ostaviti nikome, ovo je i naša zemlja“.

 

''Mi želimo BiH u medjunarodno priznatim granicima, po mjeri tri naroda, ali želimo ustavnu i teritorijalnu jednakopravnost sa druga dva naroda. Evidentno je da je to jedini nacin u BiH da osiguramo apsolutnu jednakopravnost sva tri naroda. Ovo nije podjela BiH, ovo je prijedlog za spas BiH, ovo je prijedlog da BiH ima svoju evropsku perspektivu“, istakao je Covic, te dodao kako ce današnji akti koje ce usvojiti Sabor biti doneseni sukladno ustavima i zakonima koji definišu BiH.

 

''BiH vidimo kao pravnu državu, što to danas nije. Želimo apsolutnu državu u kojoj cemo pred zakonom svi biti jednaki bez obzira kako se zovemo. To je i naša BiH koje se ne želimo odreci“, porucio je Covic.

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubic, rekao je da HNS nije sazvan zbog vlasti u FBiH.

 

"Od rata do danas, od vašingtonskih i dejtonskih sporazuma, preko intervencija brojnih visokih predstavnika i cesto nametnutih rješenja, Hrvati su sve manje u mogucnosti zaštititi svoje nacionalne ineterese, dok je država, unatoc naporima medjunarodne zajednice, i dalje nefunkcionalna i sve dalje od samoodrživosti", istakao je Ljubic, te dodao kako su "legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH politickim nasiljem domacih i medjunarodnih politickih cinika izbaceni iz institucija Federacije BiH i BiH".          

 

''Zašto mi kojima je narod dao povjerenje ne zastupamo taj narod u institucijama entiteta i države? Dosta je majorizacije Hrvata u BiH, mi moramo biti jednakopravni. Duboko se nadam da ce odluke i rezolucija koje cemo donijeti poslati jasnu poruku o potrebi jednakopravnosti Hrvata, te promjene Ustava i izbornog zakona“ rekao je Ljubic, te dodao kako legalni predstavnici hrvatskog naroda imaju odgovornost prema hrvatskim generalima, udrugama domovinskog rata, roditeljima, te generacijama koje dolaze da osiguraju jedakopravnost.      

 

Hrvatski narodni sabor se održava u organizaciji HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i partnerskih stranaka.

 

_________________________________

 

 

4. CETNICKI “REFERNDUM” I MOSTARSKI “SABOR” - KOORDINIRANE AKCIJA REPUBLIKE SRPSKE I HDZ-a

 

HDZ-ov sabor i cetnicki "referendum" su ocigledno koordinirane akcije i, sigurni smo, da se izvode u saglasnosti sa Josipovicem i Tadicem. Ocigledno se cekalo da ode Mesic sa scene u Hrvatskoj, pa da krenu u akciju malo ugladjeniji, ali u sustini istinski nasljednici Tudjama i Milosevica.

 

Cilj sabora je da se Evropa i svijet stave pred sto teze iskusenje, u slucaju da odluce da poniste Odluku skusptine RS o referencumu, kako je najavila Doris Pak. Dakle, HDZ direktno pomaze cetnicki “referendum”, i to sada kada je to RS-u najpotrebnije, a za uzvrat ce RS podrzati treci entitet u granicama Federacije u buducim ustavnim promjenama.

 

Medjutim, nista se ne moze dogoditi bez "bosnjackih” predstavnika. Ako "bosnjacki" predstvnici nece da pregovaraju o zahtjevima “sabora”, nema nista od toga. Nazalost, sudeci prema Izetbegovicevom ponasanju u Bihacu sa Josipovicem i zatim u Banja Luci, po svoj prilici “nasi” ce, kao i Alija 1992, poceti da pregovaraju sa cetnicima i HDZ-om, gdje ce postepano "popustati" i akumulirati neke "sporazume", dok ne dodje do nekog Daytona 2, gdje bi ti novi sporazumi trebali biti oblikovani u novi "ustav" sa trecim entitetom u Federaciji i sa pravom RS na osamostaljenje, bas kao sto su u Daytonu svi prethodni "sporazumi" pretoceni u ustavnu promjenu, Aneks 4 i potpisani od strane nasih izdajnika.

 

Jedna digresija, patriotima Republike BiH je dovoljno rusiti samo Dayton, tj. Anex 4, jer je u njemu akumulirana cjelokupna izdaja. Bez njega bi imali samo prethodni Ustav, a to je Ustav RBiH, jer ni u jednom prethodnom Alijinom “sporazumu”, ukljucjuci i Washingtnon, nije bilo precizno definisane, tj. zavrsene ustavne promjene, sa npr. precizno definisanim granicama entiteta i sa institucijama, nego samo nacelni principi, koji su primjenjani u finalnom dogovoru u Daytonu.

 

Sta mi, gradjani BiH kojima je stalo do domovine, mozemo uraditi u vezi “referenduma” i “sabora”? Naravno, mi ne mozemo uticati na cetnike i HDZ , te besmisleno je lamentirati nad njihovim ponasanjem, a pogotovo pokusavati promjeniti njihovo ponasanje. Mi jedino mozemo otezavati nasim izdajnicima posao, raskrinkavati ih u narodu. Mi trebamo objasniiti narodu da je i samo zapocinjanje pregovora sa cetnicima i HDZ-om o ustavnom preuredjenju BiH izdaja i da je jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu insistiranje na potiranju svih politickih posljedica agresije, genocida i daytonske izdaje.

 

Bez pristanka na pregovore "bosnjackih" politicara svijet ne moze priznati jednostrane akcije RS-a i HDZ-a jer u svijetu se ipak postuje internacionalno pravo, bez obzira na istorijske simpatije prema jednim ili drugim. Pri tome trebamo podrzati one Hrvate i Srbe koji se suprotstavljau HDZ-u i cetnicima, jer oni oduzimaju pravo razbijacima Bosne i Hercegovine da predstvljaju sve Srbe i Hrvate.

 

A sto se tice konkretnih poruka sa mostarskog sabora bitna je samo jedna, a to je: Svaki put kada nastupaju Covic i Ljubic treba pusititi cirkuske fanfare da se zna da nastupaju klovnovi, i to iz beogradskog cirkusa “Avala”.

 

Na primjer, kako moze Covic imati ikakav kredibilitet kada npr. kaze: “Ne zelimo ostaviti BiH nikome, jer to je nasa zemlja”, a upravo borbom za treci entitet u zapadnoj Hercegovini on se trajno odrice ogromnog dijela Bosne i Hercegovine, ukljucujuci i Posavinu, istorijsku regiju u kojoj su Hrvati vijekovima ravnopravno zivjeli kao autohtoni narod i vlasnici zemlje. Nisu slucajno cetnici toliko oduseljnei Covicem, Ljubicem i njihovim “saborom”.

 

Posebno je smijesan Ljubic. Naime, kao sto se zna Hrvatska je emotivno pogodjena presudama genrelima Gotovini i Markacu, jer se ljudi sjecaju Gotovine i Markaca kao oslobodilaca od velikosrpskih agresora. Ujedno su se sjetili i svih strahota velikosrpske agresije. I onda, Ljubic pokusava uskociti na taj domoljubni vlak, pa u Mostaru spominje “hrvatske generale”, dok svojim postupcima, a upravo i tim mostarskim saborom, u sustini pomaze cetnicki referendum, tj. direktno pomaze velikosrpski projekat.  

 

Gdje je tu “hrvatski nacionalni ponos”, ako se tako otvoreno saradjuje sa dojucerasnjim agresorom, i gdje je tu “krscanski moral” kada se tako bestidno kopa jama drugoj zrtvi tog istog agresora?

Vijesti: