Vijesti

AMBASADA BiH ĆE APELIRATI NA KANADSKE VLASTI NA POTPUNIJE FINANCIRANJE ŠKOLE NA BOSANSKOM JEZIKU

 

AMBASADA BiH ĆE APELIRATI NA KANADSKE VLASTI NA POTPUNIJE FINANCIRANJE ŠKOLE NA BOSANSKOM JEZIKU

                 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA, www.bosniak.org, info@bosniak.org), je u cilju: inteziviranja aktivnosti na planu realizacije interesa graðana BiH koji žive u Sjevernoj Americi, što bolje prezentacije najboljih vrijednost BiH u amerièkom i kanadskom društvu i inteziviranja saradnje BiH i SAD i Kanade na politièkom, ekonomskom, kulturnom i nauènom polju odluèio da posjeti sva diplomatska predstavništva BiH u Kanadi i SAD i Ambasade SAD i Kanade u Sarajevu.

U tom cilju poèetkom novembra delegacija KBSA je posjetila Misiju BiH u UN. Delegaciju KBSA je primio Nj.e. ambasador Miloš Prica zajedno sa svojim saradnicima gospoðom Mirsadom Èolakoviæ i gospoðom Majom Ramljak.
U petak 15. 12. 2006. godine delegacija KBSA u sastavu: Emir Ramiæ, Mirsad Smajiæ, Milada Mediniæ i Željko Miliæeviæ je posjetila Ambasadu BiH u Ottawi, Kanada. Delegaciju je primio Nj.e. ambasador Milenko Mišiæ i zamjenik ambasadora i savjetnik za ekonomska pitanja gospodin Fuad Džidiæ.

Na poèetku prijema Emir Ramiæ, predsjednik KBSA je upoznao ambasadora Milenka Mišiæa o stavovima KBSA po pitanju aktuelne situacije u BiH

1. KBSA smatra da se ne smije odustati, niti treba više pregovarati o tri principa za reformu policije, koja su usaglašena politièkim dogovorom, a koje Milorad Dodik na svaki naèin pokušava zaobiæi kako bi saæuvao policiju RS, kao posljednji od stubova njene genocidne paradržavnosti i svoje neprikosnovene moæi, kako bi održao kod svojih pristalica neprijateljstvo prema cjelovitoj državi BiH, kako bi stalno gajio opstrukcije na putu BiH ka normalnoj evropskoj državi, kako bi oponirao graðanima BiH kojima je do reformi države i ozdravljenja slobodnog, civilnog društva. Reforma policije znaæi za Dodika izbijanje zadnjeg stuba na kojima poèiva RS i njegova vlast. Zato KBSA smatra da nema više popuštanja Dodikovim drskim maksimalistièkim zahtjevima, jer prošlim popuštanjima on je uvjek dobijao onoliko koliko je zamislio, stalno otkidajuèi po komad bh suverenosti. Ne može se tolerisati diktat RS, tvorevine nastale na agresiji i genocidu. KBSA protestuje zbog neprihvatljivog ponašanja Republike Srpske kao podržavljenog entiteta, produkovanog na osnovama agresije i genocida, legalizovanog u Dejtonu, gdje se ovaj entitet sve više bavi poslovima koji su u nadležnosti države BiH. Sam naziv RS je velika historijska nepravda jer rijeè “Srpska” je u bosanskom jeziku prisvojna imenica, dakle republika koja pripada samo Srbima.

2. KBSA smatra da se reforme u BiH mogu provoditi bez usvajanja amandmana na Ustav BiH. BiH ne trebaju ustavne promjene, veæ novi Ustav koji neæe potvrðivati ono što je nastalo agresijom i genocidom, koji neæe prihvatiti etnièki princip, veæ demokratski, graðanski princip funkcioniranja BiH. Ne smije se zaboraviti da su na izborima graðani glasali protiv ustavnih promjena i prvog paketa amandmana. Zato ne treba dozvoliti da ustavne promjene budu odbijene dva puta {aprilsko odbijanje u Parlamentarnoj skupštini i izborna pobjeda protivnika ustavnih promjena koje cementiraju stanje nastalo agresijom i genocidom}. Propali ustavni amandmani su kompatabilni sa projektom Velike Srbije, a inkompatabilni sa cjelovitom, nezavisnom i suverenom državom BiH.

3. KBSA osuðuje sramno odlikovanje holandskog bataljona iz sastava UNPROFOR-a u režiji Vlade Kraljevine Holanadije, bataljona koji je suodgovoran za genocid u Srebrenici. KBSA smatra da je na provokaciju holandske Vlade, država BiH morala reagirati diplomatskom notom u ime zaštite dostojanstva države BiH i zaštite žrtava agresije i genocida koje poniziše Holanðani.

4. KBSA istièe da je prodaja dijela telekomunikacionog sistema BiH koji se zatekao na teritoriji RS još jedna antibosanska faza otuðivanja svebosanskohercegovaèkih materjalnih dobara u ime velikosrpskog posla posrbvljavanja RS.

5. KBSA izražava zabrinutost opstrukcijama i sporošæu u implementaciji izbornih rezultata. Prošla su dva mjeseca, a ne naziru se konaèna politièka rješenja. Pozivaju se parlamentarne politièke stranke da se hitno pristupi tom procesu. Bosna i Hercegovina nema vremena za èekanje. Sjednice Predstavnièkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta FBiH i kantonalnih skupština treba održati u urgentnim rokovima, kako bi se ubrzao tranzicijski put BiH u evroatlanske integracije. KBSA se suprostavlja svim vrstama koaliranja i podjele vlasti sa onima koji su protiv suverene, nezavisne, cjelovite države BiH, koji su protiv reformi koje imaju za cilj jaèanje države i otvorenog, slobodnog, civilnog društva.

6. KBSA poziva Meðunarodni sud pravde u Hagu da odbaci zahtjev Crne Gore za izuzimanje od odgovornosti po tužbi Bosne i Hercegovine za agresiju i genocid. SRJ i SCG i njeni sljednici su odgovorni za agresiju i genocid i tu odgovornost nije moguæe izbjeæi razdvajajnjem Srbije i Crne Gore. KBSA zahtijeva neodložnu, bezuvjetnu i potpunu saradnju s Haškim tribunalom i hapšenje odbjeglih haških optuženika ukljuèujuæi Karadžiæa i Mladiæa. KBSA još jednom daje punu podršku Haškom tribunalu i Karli Del Ponte.

7. KBSA pozdravlja prijem Bosne i Hercegovine u PFP, kao znaèajan korak na postizanju kljuèno sigurnosno politièkog cilja BiH tj. prijema u NATO savez.

8. KBSA se protivi najavljenom ukidanju Bonskih ovlasti i na taj naèin transformacije OHR-a. To je moguæe uèiniti tek nakon zakljuèenja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, ustavnih reformi i reforme policije.

9. KBSA smatra da entiteti u Bosni i Hercegovini ne trebaju imati svoja obilježja i da se na taj naèin najbolje mogu ispoštovati donesene odluke Ustavnog suda o entitetskim obilježjima. Zastava, grb i himna Bosne i Hercegovine trebaju biti jedina obilježja na cijeloj teritoriji države.

Zatim je Emir Ramiæ informisao Ambasadora BiH u Kanadi o najvažnijim uspjesima KBSA u Kanadi. Izmeðu ostalog predsjednik KBSA je istakao:


1. Bosanski jezik je priznat u Kanadi kao World Heritage Language. Time je pozitivno okonèano višegodišnje lobiranje KBSA u Kanadi za priznavanje bosanskog kao internacionalnog jezika. Internacionalni jezici su klasifikovani u Kanadi putem "The Classical Studies and International Languages", èime se omoguæava otvaranje škola bosanskog jezika za djecu od 9 do 12 godina. To pruža i moguènost uèenja bosanskog jezika kao kreditnog kursa u kanadskim srednjim skolama i upotrebu bosanskog jezika u svim službenim dokumentima lokalnog, profincijskog i federalnog znaèaja u Kanadi, te upotrebu bosanskog jezika u zvanicnim kanadskim statistièkim dokumentima. Priznavanje bosanskog jezika kao sredstva komunikacije i mišljenja Bošnjaka u Kanadi predstavlja veoma važan korak u smislu oèuvanja i jaèanja bošnjaèke kulture i tradicije u kanadskom društvu, te važan korak u prihvatanju kanadskih Bošnjaka kao lojalnih graðana Kanade.

2. Hon. Jean Augustin, bivši èlan kanadskog parlamenta i bivši ministar za multikulturalizam, je na prijedlog KBSA spnzorisala Izjavu -Rezoluciju KBSA povodom genocida u Srebrenici u kanadskom parlamentu. Ona je istakla da je na BiH izvršena agresiija od strane Srbije i Crne Gore u saradnji sa bosanskim Srbima, da je 11 juli 2005. godine Dan kada se svi Kanaðani trebaju pridružiti kanadskim Bošnjacima u sjeèanju na nevine žrtve najveèeg genocida u Evropi poslije Drtugog svijetskog rata, da cijela 2005. godina treba biti godina sjeèanja Kanaðana na srebrenièki genocid. Kanadski parlament je tada usvojio posebnu Izjavu – Razoluciju KBSA o genocidu u Srebrenici.

3.KBSA je organizovao dostojanstven protest ispred zgrade kanadskog parlamenta povodom 10. godišnjice genocida u Srebrenici. Bošnjaci su tada razvili transparent sa imenima 8106 srebrenièkih zrtava. Uèesnici protesta su od kanadske vlade zatražili konkretnije angažovanje Kanade po pitanju istine i pravde o agresiji i genocidu u BiH. Tada je delegacija KBSA položila vjenac na Peacekeeping Monoument, kao prva delegacija iz BiH koja je to uèinila.

4. Po prvi put popis stanovništva Kanade je preveden na bosanski jezik. Paralelno sa priznavanjem bosanskog jezika, KBSA je zahtijevao upotrebu bosanskog jezika u svim dokumentima Kanade. Jedno od najvaznijih mjesta gdje se upotrebljavaju jezici naroda u Kanadi je popisa stanovništva Kanade.

5. KBSA je redovno pozivao kanadske Bošnjake i sve graðane BiH u Kanadi da izaðu na federalne, provincijske i lokalne kanadske izbore i tako pokažu da su cilvilizovan narod-lojalan Kanadi, izraze demokratsku volju kanadskih Bošnjaka, direktno utiæu na politièke tokove u Kanadi, kreiraju politièku, ekonomsku i kulturnu klimu u Kanadi koja æe odgovarati bošnjaèkim i bh interesima. KBSA je izradio posebnu platformu za podržavanje onih kanadidata na kanadskim izborima koji: podržavaju: demokratsku, cjelovitu i prosperitetnu državu BiH, rad Haskog tribunala i tužiteljice Karle Del Ponte, hapšenje svih ratnih zloèinaca, skidanje imuniteta za generala Luisa Mekenzia, integraciju BiH u evroatlanske asocijacije, formiranje Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu. KBSA je redovno planirao i izvršavao aktivnosti na planu jaèanja svijesti Bošnjaka i svih graðana BiH koji žive u Kanadi da se registruju i izaðu na izbore u BiH.

6. KBSA je poslao protesno pismo The Trilium fondaciji u Torontu po pitanju dodjeljivanja 75000 dolara Èetnièkom ravnogorskom pokretu u Kandi, od kojih je isti izgradio bistu Draži Mihajloviæu u njegovoj prirodnoj velièini. Donacija je otišla organizaciji koja je od èitavog demokratskog svijata optužena za genocid i zloèin protiv èovjeænosti. KBSA je dobio odgovor fondacije u kome se kaže da ista nije znala o èinjenicama koje je prezentovao KBSA.

7. Poslao protesno pismo najmultikulturalnijem univerzitetu u svijetu - Univerzitetu u Ottawi po pitanju pokušaja otvaranja mirovnih studija na etnièki oèišæenom Univerzitetu u Banja Luci. Pokušaj je uslijedio poslije tajne posjete tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivaniæa Ottawi u saradnji sa tadašnjim ambasadorom BiH u Kanadi prof. dr. Vjekoslavom Domljanom. Pokušaj je propao jer je KBSA dobio odgovor od Rektora Univerziteta u Ottawi da nema ništa od mirvnih studija na Univerzitetu u Banja Luci.
8. KBSA je zatražio od kanadske vlade skidanje imuniteta za generala Luisa Mekenzia u cilju njegovog izruèenja BiH.

Na kraju poslije višesatne veoma plodne, konstruktivne i srdaène diskusije usvojeni su zakljuèci u èijoj realizaciji æe zajedno uèestvovati Ambasada BiH u Kanadi i KBSA. Od zakljuèaka izdvajamo:

1. Inteziviranje aktivnosti u bileteralnim odnosima izmeðu Kanade i BiH u oblastima socijalnom i penzionom osiguranju, dvostruko oporezivanje, zaštite i unapreðenja investicija, graðanska i sudska prava.

2. Po pitanju dvojnog državljanstva konstatovano je da Kanada uvažava dvojno državljanstvo te sa tog aspekta za Kanadu nije potreban nikakav sporazum u smislu priznavanja bh državljanstva. U tom smislu KBSA æe ponovo inicirati kod nadležnog organa u BiH izmjene Zakona o državljanstvu.

3. Ambasada BiH æe se više angažovati u smislu apela na kanadske vlasti za potpunije finansiranje škola bosanskog jezika, te apela roditeljima - graðanima BiH koji žive u Kanadi da ispolje više odgovornosti u smislu redovnog slanja svoje djece u škole bosasnkog jezika.

4. Ambasador je upoznao KBSA sa pozitivnim èetvorogodišnjim trgovinskim saldom izneðu BiH i Kanade. Meðutim to ni izdaleka nije dovoljno. Razlog je nedostatak strategije marketinga najboljih vrijednosti BiH na kanadskom tržištu. Obostrano je izražena potreba za institucionalizacijom ekonomske diplomatije, te naroèito Poèasnog konzula Kanade u Torontu, ekonomskom, kulturnom i nauènom centru Kanade u kome živi 80% popilacije graðana bh prijekla u Kanadi.

5. KBSA æe pokrenuti inicijativu za izmjene Izbornog zakona BiH u smislu pojednostavljenja registracije i izlaska na izbore. KBSA predlaže moguènost glasanja u diplomatskim predstavništvima BiH. Ambasador je istakao veoma dobru aktivnost KBSA u pogledu tumaèenja znaèaja registracije i izlaska na izbore.

6. Obostrano je izražena potreba za realizacijom inicijative KBSA o formiranju Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu. Po tom pitanju nastaviti æe se zajednièka aktivnost Ambasade BiH i KBSA.

7. Ambasada BiH i KBSA æe se zajednièki angažovati na planu ispitivanja moguænosti studenskih razmjena izmeðu univerziteta u Kanadi i BiH. Takoðer je dogovorena zajednièka aktivnost po pitanju ispitivanja potrebitosti sporazuma izmeðu dvije zemlje u pogledu nostrifikacije diploma.

Poslije sastanka u Ambasadi BiH, održan je kraæi radni dogovor u okviru lobi grupe KBSA za Kanadu. Dogovoreno je da lobi grupa ostane kao specijalizovani dio kongresa za lobistièka pitanja bez potrebitosti registracije iste kao posebne organizacije. Takoðe su dogovorene osnovne aktivnosti u procesu lobiranja za bošnjaèki i bh interes u Kanadi.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: