Vijesti

Niko se nije sjetio Graham Bamford - Čovjeka, koji je učinio največi gest samožrtvovanja

Niko se nije sjetio Graham Bamford - Čovjeka, koji je učinio največi gest samožrtvovanja

 

OzlojeÄ‘en zbog pasivnog držanja Svijeta, Europe i posebno Velike Britanije spram agresije na Bosnu i Hercegovinu i prema zločinu genocida nad Bošnjacima, zbog pasivnog držanja Evrope i Svijeta prema razaranju Bosne i Hercegovine i pokušaju uništenja Bošnjaka, zbog nečinjenja tadašnjeg premijera Velike Britanije Džona Mejdžora, Graham Bamford se, u po bijela dana, usred Londona, 29. aprila 1993. godine, polio benzinom i zapalio. Umro je u najvećim mukama. Bosanskohercegovački politički, kulturni, naučni i medijski subjekti do današnjeg dana nisu  zabilježili taj uzvišeni moralni čin jednog Engleza.

Odvažni Graham Bamford spalio se iz dubokih moralnih poriva zbog zločina prema narodu kojem ne pripada. On je pripadao ljudskom rodu najplemenitije vrste. Zato, dok se u ovoj nesretnoj Bosni i Hercegovini pitamo i zašto, ako se pitamo, predlažemo da jednoj ulici u Sarajevu damo njegovo ime, da uspostavimo nagradu za najhumaniji podvig godine, da makar nešto uradimo i da sačuvamo uspomenu na sjajnog čovjeka, koji je zarad moralnih principa žrtvovao najdragocjenije što je imao – vlastiti život.

 

1993. godine, kada se desio čin samospaljivanja u britanskim medijima postojalo zataškavanje ovog slucaja. Bramford se spalio zbog ravnodušnosti svoje vlade,  a ta ravnodušnost prema Bosni i Hercegovini je ostala.


Bošnjaci spadaju u narode koji zaboravjalju svoje prijatelje. Ne samo da je zaboravljen Bamford, nego su zaboravljene i bošnjačke žrtve kojih se sjećaju još samo njihovi najbliži, a kojima se manipulira u politicke svrhe.

Graham Bamford bio je duboko potresen slikama koje su stizale sa ratišta iz Hrvatske, a potom iz Bosne i Hercegovine.  Prema svjedočenjima njegovih poznanika i psihologa,  u svakoj je dječijoj žrtvi u Bosni i Hercegovini gledao svoju kčerku.  Njegovo stanje je posebno pogoršano slikama iz srednje Bosne nakon 16. aprila 1993. godine, kada britanski mediji izvještavaju o stravičnom pokolju jedinice HVO-a nad civilima u Ahmićima.  Ubijeno je 116 ljudi, meÄ‘u kojima su bili tromjesečna beba i starac od 83 godine. Samo 13 dana nakon tog zločina, Graham Bamford, po prirodi miran, porodičan čovjek, iz solidarnosti sa žrtvama u Bosni i Hercegovini, pred očima javnosti koja ne reagira na zločine,  odlučuje sebi oduzeti život.
Bamford je vidio sebe ocima žrtava i solidarisao se sa njima.


Ima li ikakvog traga žrtva Grahama Bamforda u bošnjačkom kolektivnom sjećanju. Potrebna je graÄ‘anska inicijativa kako bi se sagradila bista Grahamu Bamfordu i kao bi se proglasio počasnim graÄ‘aninom Bosne i Hercegovine. TakoÄ‘er treba uputiti zahtjev instititucijama da se u Bosnu i Hercegovinu pozovu Bramfordova žena i kćerka, da vide ljude i zemlju zbog kojih se njihov muž i otac žrtvovao.  Ma makar zaplakali nad tim.


Posljednje riječi Grahama Bamforda bile su: "Britanci moraju zautaviti rat u Bosni, pa makar i silom.  Britanska armija ne mora biti čuvar časti (samo) na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju - vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati”.

Vijesti: