Vijesti

Bošnjačka žrtva treba Bošnjake da poduči opstanku

Bošnjačka žrtva treba Bošnjake da poduči opstanku

 

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima

 

Prema rezultatima naučnih istrživanja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Instituta za ostraživanje genocida Kanada i mnogih drugih naučno istraživačkih institucija u svijetu, te na osnovu odluka internacionalnih sudova na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasična oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječnosti, na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine nad Bošnjacima je izvršen najteži zločin - zločin genocida.

 

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata država SRJ (Srbije i Crne Gore) i Republike Hrvatske, njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca političkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih petokolonaša. Namjera tog zločinačkog čina, utemeljena na srpskom i hrvatskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te istrjebljenje Bošnjaka ili njihovo svoÄ‘enje na beznačajnu etničku skupinu.

 

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima su isplanirani sa jasno postavljenim ciljem, nareÄ‘eni sa nadležnih političkih i vojnih mjesta i izvršeni planski, sistematski i organizovano. Poznate su države agresori, zatim ideolozi, planeri, naredbodavci, izvršioci i saradnici, te kako su zločini izvršeni i zbog čega su izvršeni.

 

Genocid nad Bošnjacima u Republici Bosni i Hercegovini je dobro osmišljen i još bolje izveden, uz masovno učešÄ‡e srpskog naroda. 

 

Ovo su samo najosnovnije činjenice, duboko urezane u svijest svih žrtava genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava i utkane u aktuelnu bosanskohercegovačku surovu državnu i društvenu stvarnost, na kojoj se po svaku cijenu, u raznim oblicima, nastoje održati srpski i hrvatski velikodržavni projekti koji impliciraju trajnu nestabilnost na bosanskohercegovačkom prostoru promovišući mržnju  i dovodeći najozbiljnije u pitanje univerzalne ljudske vrijednosti i civilizacijske i kulturne tekovine, a posebno historijski utemeljeno jedinstveno bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo.

 

U cilju informisanja svjetske javnosti o razmjerama višestruke agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima, Institut za istraživanje genocida Kanada će u više navrata koristeći rezultate naučnih istrazivanja i odluka internacionalnih sudova objavljivati svoja saopćenja o najbitnijim dogaÄ‘ajima tokom zločina agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

 

Da se nikada ne zaboravi

 

15. maj 1992. u Tuzli je godinama predmet političkih manipulacija srpske propagande

 

Politički, medijsku i kvazi naučni faktori u Srbiji  i Republici Srpskoj hoće na silu bošnjačku žrtvu proglasiti krivcem putem neprekidnih ponavljanja laži. Nisu im dovoljni ni stavovi internacionalnih sudova, ni stavovi Suda u Londonu, ni stavovi  Vrhovnog suda u Beogradu. Srpska nacionalistička propaganda uporno širi laž o tome kako je u Tuzli napadnuta kolona bivše JNA.

 

Institut za istraživanje zločina genocida Kanada napominje da se ne radi o koloni JNA i da se ne radi o napadu, nego o postupanju legalne policije u nužnoj odbrani.

 

Majskih dana 1992. godine vojnici pod komandom potpukovnika Mileta Dubajića u tuzlanskoj kasarni „Husinska buna“ vrše obijanje vojnih magacina u kojima je državna imovina Republike Bosne i Hercegovine, i to općina Tuzla, Lukavac i Srebrenik, i iz njih vade eksplozivna sredstva, naoružanje i sve ostalo. Dubajić je na obične kamione, koji nisu predviÄ‘eni za transport specijalnih i eksplozivnih sredstava, natovario ova ukradena ekspolozivna i druga sredstva i na njih poredao ljude za čije je živote bio odgovoran i nikoga od policije nije o tome obavijestio, niti im je javio pravac kretanja kolone. Zatim je sebe stavio u oklopno vozilo i na čelo kolone koja je krenula, a njen miran izlazak obezbjeÄ‘ivali su, kao i prolaske drugih kolona, uz cestu rasporeÄ‘eni policajci. Nakon toga iz vojnih vozila je otvorena vatra u kojoj je stradalo više od deset policajaca, nakon čega je na vatru uzvraćeno.  Da iz kolone nije otvorena vatra, ne bi poginuo niko niti na jednoj strani. Da na kamione nije bio natovaren eksploziv možda opet ne bi poginuo niko ili bi poginuo i bio ranjen neuporedivo manji broj ljudi. Da se Dubajić ponašao kao stotine drugih oficira koji su prije i poslije njegove kolone prošli kroz Tuzlu, sve bi tog dana prošlo mirno.

 

Od kraja aprila, a pogotovo 15. maja 1992. godine, u tuzlanskoj Kasarni nije bilo vojnika JNA, već su to bili samo pripadnici Karadžićeve i Mladićeve paravojske, osnovane 12. maja 1992. godine, te pripadnici vojske SRJ, tj. strane okupatorske vojne sile.
       
Institut za istraživanje genocida Kanada traži od nadležnih svjetskih, evropskih i bosanskohercegovačkih institucija da odmah suzbiju srpsku nacionalističku propagandu u širenju laži da su pripadnici ove dvije vojske napadnuti od tuzlanske policije.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada govoreći u ime mnogobrojnih žrtava zločina agresije i genocida osuÄ‘uje nacionalističku srpsku politiku koja, da bi sakrila krivicu Mileta Dubajića, javnosti potura imena apsolutno nevinih ljudi. Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine očekujemo da postupi po krivičnoj prijavi koju je Fondacija Istina, pravda i pomirenje, podnijela protiv Mileta Dubajića i drugih.

 

Da ne zaboravimo ni imena krivaca za sve što se desilo toga dana, a koji još uvijek izmiču pravdi:

 

- Novica Simić, general-major i komandant Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske,

- Mile Dubajić, potpukovnik JNA, roÄ‘en u Zrenjaninu sa boravištem na nepoznatoj adresi u Republici Srbiji, prije rata bio na službi u Tuzli kao komandant Kasarne "Husinska buna", a u periodu od 1992. do 1993. komandovao jedinicama JNA, a potom Vojske Republike Srpske u zoni majevičkog ratišta – komandant Operativne grupe "Majevica",

- Momir Zec, komandant Majevičke brigade Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske,

- Veljko Brajić, načelnik Štaba i zamjenik komandanta 92. mtbr. JNA, a potom oficira Vojske Republike Srpske.

 

U ime žrtava zločina agresije i genocida u Bosni i Hercegovini Institut za istraživanje genocida Kanada poručje da je vrijeme ujedinjavanja i ujedinjenja i aktivnijeg angažovanja svih antifašista i antifašističkih snaga u borbi za opstojnost ljudskog dostojanstva u Bosni i Hercegovini. Žrtve zločina agresije i genocida u tom smislu su nezaobilazna i najjača avangardna snaga na koju će se Institut za istraživanje genocida Kanada u buduće oslanjati.

 

Profesor Emir Ramić

Predsjednik Upravnog odbora

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: