Vijesti

Obilježavanje 19. godišnjica Pofalićke bitke

Obilježavanje 19. godišnjica Pofalićke bitke

Karadžić je kazao da je to, poslije Kosova, najveći poraz Srba

Agresorski planovi o blickrigu u kojem je Sarajevo trebalo biti podijeljeno i porobljeno srušeni su 16. maja 1992 u čuvenoj Pofalićkoj bitki.

Podjela Sarajeva na dva dijela bila je planirana linijom Žuč - Pofalići - kasarna "Maršalka" - Grbavica - Vraca. Srpske snage najprije su uputile ultimatum Armiji RBiH i stanovništvu Pofalića da predaju oružje, pripremivši se za napad 16. maja oko 5 sati. Snage Armije BiH napale su agresora sat ranije.

U borbama je poginulo oko 260 srpskih vojnika, a njihov vođa, ratni zločinac Radovan Karadžić kazao je da je to, poslije Kosova, najveći poraz Srba.

Legendarni sarajevski komandant Dževad Topić Topa, čija je jedinica imala značajnu ulogu u bitki, kaže da je to bila najznačajnija bitka za Sarajevo.

Bilo je planirano da presijeku Sarajevo. U borbu smo krenuli bez komande i ikoga. Naime, naša komanda u to vrijeme nije se složila da se odradi Pofalićka bitka. Akciju je isplanirao Mirsad ÄŒaušević Brada. Pod njegovom komandom smo prvi krenuli i osujetili namjere neprijatelja. Kasnije su nam se pridružili i drugi. Da to nismo odradili, Sarajevo bi bilo presječeno i ne bismo imali kontrolu nad gradom - kazao je Topić.

Sjeća se da su, uz ostale, veliki posao odradile jedinice Kerima Lučarevića Doktora, Ismeta Bajramovića Ćele, rahmetli Enisa Srne...

Uloga Srebrenice

Kerim Lučarević smatra da je Pofalićka bitka bila prijelomna u odbrani Sarajeva i BiH i da je jasno zašto RS i danas smeta ta historijska činjenica.

- Cilj je bio da se popola presiječe grad preko Pofalića. Grad je bio okružen i većim dijelom okupiran. Oni bi izašli s oklopnjacima na ulice Sarajeva i grad bi pao. Odbrana države bila bi gotova. Mi se s njima ne bismo mogli nositi. Sarajevu je bila namijenjena uloga Srebrenice - istakao je Lučarević.

Vijesti: