Vijesti

Vasa ekselencijo ambasadorice Warlick

Vasa ekselencijo ambasadorice Warlick,

Povodom uspjesne akcije otkrivanja Osame bin Ladena od strane specijalnih americkih trupa, zelimo da Vam uputimo nase zelje, da ce ovaj historijski dogadjaj biti iskoristen na mudar nacin u uspostavljanju pravde i mira u svijetu.

Vi sigurno osjecate olaksanje i radost da je Vasa zemlja postala sigurnija, a da su rodbina i prijatelji nevino nastradalih u teroristickom napadu 11. septembra 2001. godine barem na trenutak osjetili dusevni smiraj pri saznanju da je glavni i odgovorni za ovaj zlocin ipak suocen sa posljedicama svojih radnji.

Mi, clanovi Bosanskog akademskog kruga - nacionalnog udruzenja visokoobrazovanih Bosnjaka sa sjedistem u Minhenu - Vam ovom prilikom upucujemo apel, da jednu takvu akciju sprovedete u pronalazenju odbjeglog zlocinca generala Ratka Mladica, koji se skriva vec godinama u Republici Srbiji - zemlji Vaseg mandata.

Ovo hapsenje je moguce ostvariti samo od dvije strane. To su u prvom i idealnom slucaju legalni organi i tajne sluzbe Republike Srbije. Nazalost, vise je nego ocigledno da izvrsna vlast i njene institucije nisu spremni za taj korak.

U slucaju njegovog hapsenja doslo bi do otkrivanja novih dokaza o agresorskoj ulozi Srbije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995 godine.

Posljedica ovog autistickog stanja srpskog drustva, jeste  da se prijeko potreban i neminovan proces denacifikacije Srbije odgadja, na stetu vlastitih gradjana, ali i njenih susjednih zemalja..

Svjesni ste - na primjeru SR Njemacke - koliko je ista doprinijela stanju da njemacko drustvo skine nacisticku ljagu sa sebe i okrene novi list u svojoj historiji. To stanje samokritike je i dan danas aktivno u njemackom drustvu.

S toga jedina preostala snaga, koja moze da uhapsi generala Mladica, a BAK se nada da to i uistinu i zeli, jeste Vasa domovina - Sjedinjene Americke Drzave.

Na ovaj nacin bi se vasom zaslugom stvorile kljucne pretopstavke u pomirenju izmedju dva sudbinski povezana naroda, Bosnjaka i Srba i dvije drzave, Bosne i Hercegovine sa Srbijom.

Uvjereni smo da bi se pozitivni efekti ovog razvoja, zbog velike simbolike ovog podrucja,  prelili vanregionalno i u svom obimu dosegli mediteranske i bliskoistocne dimenzije.

Ljubazno Vas pozivamo da poduzmete sve sto je u Vasoj moci kako bi se i ovaj zlocinac izveo pred lice pravde.

Uz iskrene pozdrave

Za BAK

Vijesti: