Vijesti

Usvojena Rezolucija o Cazinskoj buni: Skidanje tereta sa stanovništva

Usvojena Rezolucija o Cazinskoj buni: Skidanje tereta sa stanovništva

 

U procesu nazvanom "Cazinska buna" 1950. godine ubijeno je 16 ljudi, a ogroman broj njih je zatvaran i progonjen

 

Nakon što je Općinsko vijeće Cazin usvojilo Rezoluciju o Cazinskoj buni i Odluku o proglašenju 6. maja Danom sjećanja na ovaj dogaÄ‘aj i njegove žrtve, kod načelnika općine održana je press konferencija.

 

Pored predstavnika općine i vijećnika, prisustvovali su i potomci žrtava Cazinske bune, te prof. dr. Vera Kržišnik Bukić, autorica teksta Rezolucije o osudi masovnog kršenja ljudskih prava civilnog stanovništva u Cazinskoj krajini 1950. godine i zločina počinjenih od strane totalitarnog komunističkog režima bivše Jugoslavije.

 

Počasni građanin

 

Podsjećanja radi, 1950. godine u procesu nazvanom "Cazinska buna" nepravedno je ubijeno 16 ljudi, a ogroman broj njih je zatvaran i progonjen, dok su cijele porodice protjerane u Srbac.

 

Načelnik Nermin Ogrešević posebno se zahvalio autorici djela "Cazinska buna", koja je ujedno pisala i tekst Rezolucije, naglašavajući da će se u narednom periodu pred OV naći i prijedlog kojim se Vera Kržišnik-Bukić proglašava počasnim graÄ‘aninom općine.

 

Kržišnik-Bukić je istaknula važnost ovog momenta za savremenu historiju, jer se prvi put u BiH dešava da neko administrativno tijelo donese odluku, kojom na neki način prihvata prošlost i odnos prema dogaÄ‘ajima iz tog perioda.

 

Traže pravdu

 

Rasvjetljavanje okolnosti vezanih za Cazinsku bunu i skidanje nepravednog tereta sa stanovništva ovog kraja, proces je koji je u općini Cazin počeo 2007. godine i na kojem su se aktivno zalagali vijećnik Rifet Hozanović i načelnik Ogrešević.

 

Ahmet Čović, potomak stradalnika iz Cazinske bune, naglasio je da žrtve traže pravdu, koja će biti zadovoljena onog trenutka kada državni parlament usvoji ovu rezoluciju i donese zakon o rehabilitaciji žrtava Cazinske bune.

 

Dan sjećanja 

                                                                                                                                      

Sjećanje na Alu ÄŒovića, Milana Božića, Mušu Kovačevića, Agana i Mahmuta Beganovića i druge nepravedno ubijene, od sada će biti obnavljano svakog 6. maja, kako bi sadašnje i buduće generacije znale šta je to Cazinska buna i šta se desilo u Cazinskoj krajini 1950. godine. S obzirom na to da su ova dogaÄ‘anja tada obuhvatila i susjedno područje Korduna, ova bi Rezolucija uskoro trebala biti usvojena i u Saboru R Hrvatske.

Vijesti: